Iračke snage: Tikrit će biti naš za 72 sata

Iračke snage, koje u gradu Tikritu drže u opsadi manji broj boraca Islamske države Irak i Levant (ISIL), oslobodit će taj grad u roku od tri dana, izjavio je lider vojnog krila organizacije Badr i glasnogovornik dobrovoljačkih “Jedinica Popularne mobilizacije” Karim al-Nuri.

On je u izjavi za agenciju AFP naveo da neće biti potrebno “više od 72 sata” da se iz Tikrita istjeraju preostali borci ISIL-a.

Iračke snage i šiitska milicija koji žele preuzeti potpunu kontrolu nad gradom Tikritom već drugi dan zaredom zaustavili su ofanzivne akcije dok čekaju dolazak pojačanja.

Izvor u lokalnom vojnom komandnom centru rekao je za Reuters da su vojni komandanti donijeli odluku da zaustave operaciju dok dobro ne razrade plan za upad u centar Tikrita.

Izvor, koji je dao telefonsku izjavu, rekao je da iračke snage i šiitska milicija Hashid Shaabi, koju podržava Iran, čekaju da im kao pojačanje stignu “dobro uvježbane snage”. On nije rekao kada se očekuje njihov dolazak.

“Ne treba nam veliki broj, samo hiljadu ili dvije. Trebaju nam profesionalni vojnici”, kazao je.

Bombaši samoubice i skrivene mine

Vladine snage potpomognute šiitskom milicijom, ušle su u srijedu u predgrađe Tikrita, koji se nalazi oko 180 kilometara sjeverno od glavnog grada Bagdada, kao dio velike operacije poduzete protiv ISIL-a na sjeveru Iraka.

Irački komandanti rekli su da je vrijeme na njihovoj strani, dok vladine snage stežu obruč oko grada Tikrita te su upozorili da neće žuriti sa završnim napadom.

Međutim, dok iračkim snagama i šiitskim milicijama ne nedostaje vojne opreme i oružja, navodno su usporeni zbog snajpera, bombaša samoubica i skrivenih mina.

Tikrit, rodni grad bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina, strateški je smješten između Bagdada i Mosula, koji drže snage ISIL-a.

‘Predaja ili smrt’

Hadi al-Ameri, komandant volonterske jedince, rekao je u petak novinarima na prvim linijama da ne postoji izlaz za borce ISIL-a koji su opkoljeni u Tikritu.

„Imaju izbor, predaja ili smrt“, kazao je Ameri, čija je organizacija Badr jedna od najvećih šiitskih milicija koje podržavaju iračke vlasti.

„Ne trebamo napasti. To bi moglo dovesti do žrtava u redovima boraca“, rekao je.

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama borbi, a iračke snage u utorak navečer zauzele su grad Alam, dok se uskoro očekuje da pokrenu ofanzivu na Mosul, drugi najveći grad u Iraku, prenose agencije.

Pripadnici ISIL-a kontrolišu četvrtinu teritorije Iraka i gotovo polovinu teritorije Sirije.

Izvor: Al Jazeera i agencije