Građani Pariza protiv islamofobije

Protesti, koji su održani u više od deset gradova Francuske, završeni su bez incidenata (Anadolija)
Protesti, koji su održani u više od deset gradova Francuske, završeni su bez incidenata (Anadolija)

Više stotina građana Pariza održali su proteste protiv islamofobije u Francuskoj, prenose agencije.

Demonstranti su se okupili na Trgu Bastille na poziv udruženja Koordinacija protiv islamofobije i rasizma (CRI) s ciljem slanje jasne poruke da su protiv islamofobije u ovoj zemlji.

Okupljeni demonstranti nosili su transparente na kojima su pisale poruke poput “Mi smo francuski muslimani“, “Islamofobija ubija“ i “Islamofobija je zločin“ tokom šetnje od Trga Bastille do Trga Nation.

Život muslimana sve teži

Jedna od učesnica protesta Samira Al Ziya (35) u izjavi za Anadoliju kazala je kako je život francuskih muslimana sve teži, nakon napada na redakciju magazina satiričnog lista Charlie Hebdo.

Ona je istakla da je Francuska sekularna zemlja, dodavši da je jedan od osnovnih principa sekularizma poštovanje vjerskih načela građana.

Fatima Nassila je izjavila da je Vlada Francuske ima vrlo osjetljiv odnos prema antisemitizmu, dok se ista osjetljivost ne može primijetiti kada je u pitanju islam.

Protesti, koji su održani u više od deset gradova Francuske, završeni su bez incidenata.

Izvor: Agencije


Povezane

Desničarske stranke posljednjih godina jačaju diljem Evrope.Uporedo s jačanjem desnice, u nekim je zemljama, poput Njemačke i Francuske, sve češća rastuća islamofobija. Kao što su nekad Evropljanima dežurni  „krivci“ za nezaposlenost i većinu društvenih problema bili imigranti Turci, desničari danas za mnoge probleme optužuju muslimane. U Njemačkoj pokret PEGIDA (Patriotski Evropljani protiv islamizacije zapada) sve […]

Francuska vlada obećala je da će ublažiti rasne i kulturne podjele produbljene nakon nedavnih napada.Sva trojica napadača potekla su iz siromašnih predgrađa. U Touluseu na jugu Francuske, lokalni dužnosnici pokušavaju nešto promijeniti, ali mnogi mladi muslimani osjećaju se sve više ugroženim.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO