Ukrajina zvanično zatražila ‘plave šljemove’

Za pozitivan odgovor potrebno je da svih pet država stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a podrže takav prijedlog (Reuters)
Za pozitivan odgovor potrebno je da svih pet država stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a podrže takav prijedlog (Reuters)

Ukrajina je uputila zvaničan zahtjev Ujedinjenim narodima da rasporedi mirovnu posmatračku misiju na istoku zemlje, gdje je stupilo na snagu primirje između ukrajinskih i proruskih snaga.

UN primio zahtjev

Sekretarijat UN-a potvrdio je u petak da je primio preliminarni zahtjev Kijeva za raspoređenje mirovnih snaga na istok Ukrajine.
Glasnogovornik  generalnog sekretara UN-a Stefan Dujarric rekao je da je pismo stiglo 23. februara i podsjetio da odluke o slanju “plavih šljemova” donosi Vijeće sigurnosti UN-a, a ne generalni sekretar.

Prema riječima glasnogovonika ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Jevgenija Perebinosa, o brojnosti i obimu predložene misije trebao bi biti postignut dogovor u konsultacijama s UN-om, prenijela je agencija AP.

Perebinos je naveo da je prijedlog upućen generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, kao i da će Kijev uputiti još jedan zahtjev, kada u ukrajinskom Parlamentu bude odobrena ova inicijativa Vlade.

Za pozitivan odgovor na zahtjev Ukrajine potrebno je da svih pet država stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a podrže takav prijedlog, ali je malo vjerovatno da će Rusija promijeniti raniji stav o protivljenju raspoređivanju UN-ove misije na istoku Ukrajine.

Moskva protiv mirovnih snaga

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin nagovijestio je nedavno da Moskva neće dati saglasnost na taj prijedlog, jer smatra da bi se eventualnim uvođenjem nove misije pod znakom pitanja našla spremnost Ukrajine da poštuje ranije postignute sporazume.

“Prema tim sporazumima, u [samozvanim] narodnim republikama Donjeck i Lugansk bit će formirana lokalna policija. Praćenje zone razdvajanja pripalo je OSCE-u. Ako se tu predlažu nove šeme, postavlja se pitanje da li će se sporazum iz Minska poštovati ili ne”, rekao je Čurkin.

Ideju o raspoređivanju “plavih šljemova” UN-a u istočnoj Ukrajini iznio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na sastanku “normandijske četvorke“ u Minsku 12. februara, ali nije dobio podršku za taj prijedlog.

Ocijenjeno je da bi odluka o formiranju misije i njeno raspoređivanje predugo trajali, a u tom trenutku tragalo se za hitnim rešenjem za prekid sukoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO