Tužioci će ispitati Assangea u Londonu

Assange se nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine da bi izbjegao izručenje Švedskoj (AP)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange će prihvatiti zahtjev švedskih tužilaca da ga ispitaju u Londonu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i silovanje, izjavio je danas njegov advokat.

“Mi sarađujemo u istrazi. On će prihvatiti zahtjev”, rekao je Per Samuelson, dodajući da je njegov klijent pozdravio ovaj potez švedskih tužilaca, prenosi AFP.

Tužioci su prethodno zatražili odobrenje Assangea da ga ispitaju u Londonu i urade DNA test.

Dežuranje ispred Ambasade

Assange se nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine, da bi izbjegao izručenje Švedskoj. Tužioci te zemlje žele ga ispitati o optužbama za seksualno zlostavljanje i silovanje, koje on odbacuje.

Dnevni list The Australian prenio je da, ako Velika Britanija izruči Assangea u Švedsku, on bi bio izručen Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo bi mogao biti procesuiran zbog jedne od najvećih objava informacija u historiji SAD-a.

Nedavno je objavljeno da Assange može zauvijek ostati u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se već gotovo dvije godine krije od britanskih vlasti.

Londonska policija potrošila je 13,8 miliona dolara na dežuranje ispred Ambasade Ekvadora.

“Apsurdne razmjere”

Kako je nedavno objavio Daily Mail, policija svakodnevno troši 11.000 funti za tri policajca koji danonoćno nadgledaju Ambasadu, što je potvrdio i glasnogovornik londonske policije.

Jedan saradnik Scotland Yarda se u svakom trenutku nalazi na stepenicama zgrade, dok druga dva stražara prate Assangea da ne napusti Ambasadu prerušen u nekog policajca.

“Policijski troškovi za čuvanje jednog čovjeka u Ambasadi dostižu apsurdne razmjere”, upozorila je baronica Jenny Jones, zamjenica predsjednika Odbora za policiju u Skupštini Londona u izjavi za britanski list.

Izvor: Agencije