Žana Njemcov: Putin politički odgovoran za ubistvo

Na pitanje krivi li Putina za očevu smrt, odgovorila je: "Politički, da". (EPA)

Žana Njemcov, kćerka ubijenog ruskog opozicijskog lidera Borisa Njemcova, izjavila je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin “politički” odgovoran za smrt njenog oca.

Njemcov, koji je ubijen 27. februara, “bio je najistaknutiji kritičar Putina”, rekla je za BBC. Naglasila je da je Njemcov bio najmoćniji lider opozicije te da je opozicija nakon njegove smrti obezglavljena i da su svi zastrašeni.

“Više nemamo nijednu tako moćnu ličnost… da se s toliko iskustva i stručnosti suprotstavi vlastima”, ocijenila je Žana Njemcov (30), berzanski analitičar i prezenterka na jednoj moskovskoj televiziji.

Rasvjetljavanje ubistva

Navela je da istražitelji s njom nisu stupili u kontakt kako bi im eventualno pomogla u rasvjetljavanju slučaja jer ga, kako je rekla, oni ne žele rasvijetiti i ne zanima ih nezavisna istraga.

Na pitanje krivi li Putina za očevu smrt, odgovorila je: “Politički, da”.

Njemcov, bivši zamjenik premijera i iskusni liberalni političar, ubijen je na mostu u blizini Kremlja dok je šetao s djevojkom.

Predsjednik Putin osudio je ubistvo i obećao da će počinioci biti privedeni.

Zbog ubistva su privedena petorica ljudi iz Čečenije, među kojima bivši čečenski policajac Zaur Dadajev.

Dadajev i Anzor Gubašev optuženi su za ubistvo, dok ostala trojica još čekaju optužnice.

Sud u Moskvi je u nedjelju saopštio da je Dadajev priznao umiješanost u pucnjavu na mostu.

Međutim, član Savjeta za civilno društvo i ljudska prava Rusije Andrej Babuškin izjavio je jučer da je Dadajev “vjerovatno priznao pod torturom” i dodao da je tokom posjete zatvoru vidio “brojne povrede” na njegovom tijelu.

Babuškin je kazao da se na Dadajevim zglobovima jasno vide tragovi vezivanja i da mu je optuženi rekao da su ga mučili strujom.

Ruski istražni odbor naveo je da su Babuškin i novinarka Eva Merkačeva imali dozvolu da posjete zatvor kako bi vidjeli uslove u kojima borave zatvorenici, ali da su svojom istragom prekoračili granice i prekršili zakon, zbog čega će biti ispitani.

Motiv ubistva

Tužilaštvo još nije navelo motiv ubistva Njemcova.

Opozicijski lider je prošle godine obavijestio ruske vlasti da je primio prijetnje smrću putem Facebooka zbog svojih stavova o sukobu u Ukrajini, ali je policija odbacila njegova upozorenja. Njemcov je pripremao izvještaj u kojem bi navodno otkrio tajno rusko učešće u tom sukobu.

U Rusiji je bilo i spekulacija da je Njemcov ubijen zbog toga što je javno branio objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u francuskom satiričnom časopisu Charlie Hebdo, koji je u januaru bio meta terorističkog napada.

Bliski saradnici ubijenog opozicijskog lidera, međutim, ističu da Njemcov nije bio glasan kritičar radikalnog islamizma, već je kritikovao predsjednika Putina.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini založila se za potpunu i transparentnu istragu ubistva, a očekuje se i da će Evropski parlament danas usvojiti rezoluciju kojom osuđuje ubistvo i stanje demokratije u Rusiji.

Izvor: Agencije