Okean ispod površine Jupiterovog mjeseca

Procjenjuje se da je okean na Ganimedi dubok 100 kilometara, 10 puta više od okeana na Zemlji (AP)

Naučnici su pomoću svemirskog teleskopa Hubblea potvrdili da na mjesecu Ganimedu, koji se okreće oko Jupitera, postoji okean ispod zaleđene površine, povećavajući izglede da tamo ima života, saopćila je NASA.

To otkriće riješilo je misteriju oko najvećeg mjeseca u Sunčevom sistemu nakon naznaka ondašnje svemirske letjelice Galilea tokom istraživanja Jupitera i njegovih mjeseci od 1995. do 2003. godine da na Ganimedu postoji okean ispod njegove površine.

Naučnici su do otkrića došli korištenjem kompjuterskih modela, utvrdivši da slani, električno provodni okean ispod mjesečeve površine djeluje protivno Jupiterovom magnetskom privlačenju.

Led debljine 150 kilometara

“Jupiter je poput svjetionika čije se magnetsko polje mijenja rotacijom svjetionika. To utječe na auroru”, rekao je geofizičar Joachim Saur sa Kelnskog univerziteta.

Procjenjuje se da je okean dubok 100 kilometara, 10 puta više od okeana na Zemlji i da se nalazi ispod sloja površinskog leda debljine 150 kilometara.

Ganimed se tako pridružio sve širem popisu planetarnih mjeseci na vanjskim dijelovima Sunčevog sistema koji imaju ispodpovršinsku vodu.

U srijedu su naučnici objavili da na Saturnovom mjesecu Enceladusu ispod zaleđene površine postoje izvori vruće vode.

Voda je primijećena i na Jupiterovim mjesecima Evropi i Kalisti.

Izvor: Agencije