NASA: Astronauti uspješno stigli na Zemlju

Nakon vađenja iz kapsule tri člana posade ISS-a bila omotana pokrivačima (EPA)

Nakon 167 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), tri člana posade uspješno su u četvrtak sletjela na Zemlju 

Kapsula u kojoj su bili Barry “Butch” Wilmore, Aleksandar Samokutjaev i Elena Serova na snježnu pistu spustila se neposredno nakon svitanja u centralnom dijelu Kazahstana.

“Sve teče po planu”, kazao je komentator NASA-e i dodao da se ekspedicija 42 vratila na Zemlju.

Nakon vađenja iz kapsule tri člana posade ISS-a bila su omotana pokrivačima zbog vremena dok su udisali svježi zrak i prolazili prvi ljekarski pregled.

“Sve je odlično, hvala vam. Momci su odlični i sve je išlo dobro”, rekla je nasmijana Serova dok joj je ljekarka mjerila puls i krvni pritisak.

Drugi let u svemir

Serova je postala prva Ruskinja koja je služila na ISS-u, projektu vrijednom sto milijardi dolara koji finansira 15 zemalja. Wilmoreu i Samokutjaevu ovo je drugi let u svemir.

“Sve je dobro. Pijem pravi čaj s limunom”, rekao je Samokutjaev.

“Drago mi je što sam ovdje”, rekao je Wilmore na ruskom prije nego što se troje astronauta ukrcalo u terenska vozila i potom u helikoptere.

NASA-in astronaut Terry Virts od utorka je zapovjednik ISS-a, a s njim su kosmonaut Anton Škaplerov i Italijanka Samantha Cristoforetti. Oni će na ISS-u biti do sredine maja.

Wilmore je s Virtsom bio na svemirskim šetnjama kako bi pripremili “parkirna mjesta” za dva nova komercijalna svemirska taksija koje je angažirala NASA kako bi prevozila članove posade od 2017.

Izvor: Agencije