Iračke snage zauzele bolnicu u Tikritu

Iračke vlasti saopštile da borci ISIL-a otimaju automobile od civila i bježe iz grada (Getty Images)

Iračka vojska i pripadnici šiitskih milicija nastavljaju borbe s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) u strateškom gradu Tikritu, rodnom mjestu bivšeg iračkog lidera Saddama Husseina, dok državni mediji izvještavaju o napretku iračkih snaga.

Vojska i milicije, u okviru velike ofanzive na ovaj grad, koji je nekoliko mjeseci pod kontrolom ISIL-a, još drže nekoliko naselja u Tikritu, a zauzeli su i vojnu bolnicu, kažu policijski izvori.

Borbe još traju na sjevernoj strani u blizini trga, kao i na istoku, nadomak palače bivšeg predsjednika Saddama Husseina.

U intervjuu za agenciju AP irački ministar odbrane Khaled al-Obaidi rekao je kako očekuje da snage sigurnosti dođu do centra Tikrita za tri do četiri dana. Operacija za zauzimanje ovog grada je „ključna da se otvori koridor za snage sigurnosti od juga prema Mosulu“.

Operaciju je opisao kao „100 posto iračku, iz zraka i na zemlji“.

U brojnim videosnimcima, objavljenim na iračkoj državnoj televiziji i društvenim mrežama, mogu se vidjeti Vladine snage koje mašu nacionalnim zastavama u Tikritu i oko njega.

‘ISIL bježi iz grada’

Prema izvještaju agencije AP, iračke snage su napale sa zemlje oklopnim vozilima i iz zraka, koristeći helikoptere, a iz grada dopiru eksplozije, pucnjava i dim.

Iračke vlasti saopštile su putem državne televizije da borci ISIL-a otimaju automobile od civila i bježe iz grada.

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama borbi, a iračke snage u utorak navečer zauzele su grad Alam, dok se uskoro očekuje da pokrenu ofanzivu na Mosul, drugi najveći grad u Iraku, prenose agencije.

Pripadnici ISIL-a kontrolišu četvrtinu teritorije Iraka i gotovo polovinu teritorije Sirije.

Izvor: Agencije