EU od juna pojačava kontrole na granicama

Pojačana kontrola bit će primijenjena širom šengenske zone (EPA)

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije saglasili su se da pojačaju kontrole putnika na granicama svojih članica, kako bi spriječili prelazak osoba koje bi mogle biti teroristi ili borci koji odlaze na strana ratišta ili se s njih vraćaju.

Zvaničnici EU-a navode da će odluka, koja na snagu stupa u junu, biti primijenjena širom šengenske zone.

Odluku je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Letonije Rihards Kozlovskis, rekavši kako se još radi na izradi nacrta “indikatora rizika” koji će biti korišteni za izdvajanje putnika i njihovih dokumenata radi detaljnog pregleda.

Raste pritisak na granice

“Pritisak od migracije neprestano raste. EU mora učiniti mnogo više, ne samo u Sredozemnom moru već i na kopnenim granicama na zapadnom Balkanu”, rekao je Kozlovskis.

Prema podacima evropske Pogranične agencije “Frontex”, broj migranata koji su protekle godine ilegalno ušli u EU, u odnosu na 2013. godinu, gotovo je utrostručen.

Procjenjuje se da ih je prošle godine u članice Unije ušlo najmanje 276.000, od čega je 220.000 migranata stiglo preko Sredozemnog mora.

UN je prethodno iznio podatak da je protekle godine najmanje 3.500 ljudi poginulo u pokušaju da pređe Sredozemno more.

Izvor: Agencije


Povezane

Atina od Evrope traži da promijeni propise i dozvoli onima kojima je potrebna politička zaštita da se prijave za azil bilo gdje u Evropi.

Published On 12 Mar 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO