Zatvor za bivšu prvu damu Obale Slonovače

Međunarodni krivični sud sudit će Gbagbo zbog navodnih zločina protiv čovječnosti (AP)
Međunarodni krivični sud sudit će Gbagbo zbog navodnih zločina protiv čovječnosti (AP)

Simone Gbagbo, bivša prva dama Obale Slonovače, osuđena je na sudu u Abidjanu na 20 godina zatvora zbog svoje uloge u poslijeizbornom nasilju 2011. kada je ubijeno blizu 3.000 ljudi, saopćio je njen advokat.

“Članovi porote potvrdili su sve tačke optužnice, uključujući remećenje mira, formiranje i organiziranje naoružanih bandi i potkopavanje državne sigurnosti”, kazao je Rodrigue Dadje.

Gbagbo, koju zbog navodnih zločina protiv čovječnosti traži i Međunarodni krivični sud (ICC), suđeno je zajedno s 82 ostalih suradnika bivšeg predsjednika Laurenta Gbagboa, prenosi Hina.

Osuđen sin

Među osuđenima je i predsjednikov sin Michel Gbagbo koji je osuđen na pet godina zatvora.

Građanski rat u Obali Slonovače izbio je 2011. nakon odbijanja Laurenta Gbagboa da prizna izborni poraz od Alassanea Outtare, sada predsjednika, na izborima krajem 2010. godine.

Laurent Gbagbo trenutno čeka suđenje pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu zbog zločina protiv čovječnosti i poticanja nasilja.

Obala Slonovače odbila je istom sudu izručiti i njegovu suprugu Simone, tvrdeći da joj se može pošteno suditi i na domaćem sudu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO