Velike evropske novine potpisale partnerstvo

Intervjui, hronike i slobodne rubrike bit će specijalno izabrani za istovremeno objavljivanje (EPA)
Intervjui, hronike i slobodne rubrike bit će specijalno izabrani za istovremeno objavljivanje (EPA)

Sedam velikih evropskih dnevnih novina, među kojim su francuski Le Figaro, njemački Die Welt i španski El Pais, potpisalo je partnerstvo koje će im omogućiti razmjenu sadržaja i realiziranje zajedničkih istraživanja.

“Svaki dnevni list stavit će svoje izabrane članke na raspolaganje na zajedničku platformu osmišljenu za tu svrhu”, navodi se u saopćenju dnevnih novina okupljenih u Evropskoj alijansi vodećih dnevnih listova (LENA), javlja agencija Fena.

Intervjui, hronike i slobodne rubrike bit će specijalno izabrani za istovremeno objavljivanje u svim partnerskim novinama prilikom velikih događaja, precizira se u saopćenju.

“Odredit ćemo izvjestan broj tema koje bi mogle biti predmet istraživanja, a koja ćemo zajednički provoditi”, izjavila je urednica iz Le Figaroa Sofia Bengana.

Javier Moreno, koji je obavljao funkciju glavnog urednika El Paisa od 2006. do 2014, imenovan je na čelo paneuropskog projekta.

Četiri različita jezika

Na prezentaciji održanoj u Briselu, Bernard Marchand, predsjednik Uprave kompanije Rossel, koja izdaje Le Soir, kazao je da će Alijansa nastojati promovirati kvalitet proizvoda i konsolidirati evropsko javno mnijenje kroz zajednički sadržaj.

Moreno, koji je suočen s izazovom usklađivanja sedam novina koje izlaze na četiri različita jezika, rekao je da “entuzijazam” mora biti duh koji pokreće savez.

“Tako se postižu veliki ciljevi”, rekao je.

Uprkos ponekad suprotnim izdavačkim pravcima, sedam novina partnera su: Die Welt, El Pais, Le Figaro, italijanska La Reppublica, belgijski Le Soir i švicarski dnevni listovi Tages-Anzeiger i ženevski La Tribune.

Izvor: Agencije


Povezane

Christian Wulff pozvao je telefonom urednika lista Bilt i zaprijetio tužbom ukoliko list objavi članak o njegovom privatnom zajmu za kupovinu kuće, koji je dobio uz nisku kamatu.

02 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO