Salah: Liebermanova izjava je proglašenje rata

Salah: Lieberman svojom izjavom proglasio rat muslimanskom svijetu (EPA)
Salah: Lieberman svojom izjavom proglasio rat muslimanskom svijetu (EPA)

Lider Islamskog pokreta u sjevernom Izraelu šejh Raed Salah je izjavu ministra vanjskih poslova Izraela Avigdora Liebermana, da će pogubiti arapske Izraelce osumnjičene za izdaju, opisao “proglašenjem rata”, javlja Anadolija.

“Liebermanove izjave čak nisu vrijedne ni komentara. On je neoprezna osoba čije izjave kulminiraju u proglašenje rata muslimanskom svijetu i palestinskom narodu”, izjavio je Salah u razgovoru sa novinarom Anadolije.

Crna zastava

Lider desničarske stranke Yisrael Beiteinu u nedjelju je izjavio da sjekirom treba odsjeći glave arapskim državljanima koji se protive Izraelu.

“Ko god je s nama, treba imati sve, ko god nije… trebamo mu sjekirom odrubiti glavu, inače ovdje nećemo opstati”, izjavio je Lieberman na predizbornom skupu.

Lieberman koji je ranije iskazao protivljenje Islamskom pokretu je, također, rekao da svako ko podigne crnu zastavu u znak obilježavanja Dana katastrofe “ne pripada” Izraelu.

Dan katastrofe obilježava se od 1948. godine od kada je osnovan Izrael u znak sjećanja na prognane Palestince.

Salah je za razliku od ogranka svog pokreta u južnom Izraelu, koji će učestvovati u izborima za izraelski parlament, tzv. Knesset 17. marta, kazao da Islamski pokret neće uzeti učešće u istom.

“Knesset je cionistički instrument kojem je cilj legitimizirati historijsko proganjanje i diskriminaciju Palestinaca”, kazao je Salah, dodavši da Palestinci u Izraelu do sada nisu imali koristi od učešća Arapa u Knessetu.

Zatvorska kazna

“Izrael koristi Arape u Knessetu kako bi osvijetlio obraz pred međunarodnom zajednicom”, naglasio je.

Izraelskim Arapima nazivaju se Palestinci koji su ostali u zemlji nakon uspostave države Izrael. Prema zvaničnim podacima, trenutno u Izraelu ima blizu 1,6 miliona Palestinaca, što čini 20 posto populacije.

Salah je prošle godine bio osuđen na šest mjeseci zatvorske i 2.600 dolara novčane kazne zbog “ometanja rada” izraelske policije 2011. godine. Trenutno mu je zabranjeno da putuje izvan zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO