Rusija suspendirala učešće u sporazumu o kontroli oružja

Ugovorom CFE uspostavljena ograničenja za svaki vojni blok u pet kategorija konvencionalnog naoružanja (Getty Images)
Ugovorom CFE uspostavljena ograničenja za svaki vojni blok u pet kategorija konvencionalnog naoružanja (Getty Images)

Rusija je odlučila suspendirati svoje učešće u konsultativnoj grupi Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Europi (CFE), saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

„Ruska Federacija je donijela odluku da suspendira svoje učešće na skupu [konsultativne grupe] 11. marta u Beču“, navodi se u saopćenju, te dodaje se kako je Moskva od Bjelorusije zatražila da, počev od srijede, zastupa interese Rusije.

Anton Mazur, šef ruske delegacije na razgovorima o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja u Beču, podsjetio je da se Rusija još 2007. godine odlučila na unilateralni moratorij na primjenu tog Sporazuma.

„Tako da suspenzija djelovanja na osnovu tog sporazuma, koja je počela 2007. godine, postaje kompletna“, dodao je on, prenosi Tas s.

Režim kontrole

Mazur je naveo kako taj potez ne znači da Rusija odbacuje daljnji dijalog o kontroli konvencionalnog naoružanja u Europi, „ako i kada njeni partneri za to budu spremni“.

„Mi smo i dalje spremni da zajednički radimo na novom režimu kontrole konvencionalnog naoružanja u Europi, što je u interesu kako Rusije, tako i drugih evropskih država“, rekao je Mazur.

Prema njegovim riječima, ruska strana je godinama činila sve što može kako bi održala režim kontrole konvencionalnog naoružanja.

„Nažalost, države NATO-a su više voljele izbjegavati odredbe CFE-a širenjem alijanse i korištenjem izgovora kako bi se spriječilo da CFE stupi na snagu“, rekao je Mazur.

Moratorij iz 2007.

Originalni CFE potpisale su 1990. godine 16 članica NATO i šest članica tadašnjeg Varšavskog pakta, i njime su uspostavljena ograničenja za svaki vojni blok u pet kategorija konvencionalnog naoružanja, uključujući tenkove, oklopna vozila, artiljeriju, helikoptere i avione. 

Tokom 1999. godine potpisana je „izmijenjena“ verzija CFE-a, ali su je članice NATO-a odbile ratificirati dok Rusija ne povuče svoje snage iz Gruzije i moldavske regije Transdnjestrije. Rusija je kritizirala ovaj uvjet kao „vještačku vezu“.

U decembru 2007. godine, Moskva je uvela moratorij na CFE. Rusija navodi kako je CFE „irelevantan“, jer NATO planira svoje vojno prisustvo u istočnoj Europi.

Izvor: Agencije


Povezane

Stanje u Ukrajini je mirno. I dalje su nastavljena diplomatska prepucavanja nekih zemalja Evropske unije i Rusije. S druge strane, pojedine diplomate Evropske unije šalju i pomirljive poruke.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO