NSA tužili zbog masovnog špijuniranja

Tužitelji smatraju da NSA-ine sadašnje aktivnosti prekoračuju ograničenja zadana zakonom (AP)
Tužitelji smatraju da NSA-ine sadašnje aktivnosti prekoračuju ograničenja zadana zakonom (AP)

Nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava tužilo je američku obavještajnu agenciju NSA i tamošnje Ministarstvo pravosuđa zbog sumnje u protuustavnost velikog sustava nadzora telefonskih komunikacija i interneta koje je pokrenula ta agencija.

Tužbu uz Wikimediju, neprofitnu organizaciju koja vodi otvorenu internetsku enciklopediju Wikipedia, podnosi još osam organizacija, uključujući i Human Rights Watch i američki Amnesty International, a predstavlja ih Američka unija građanskih sloboda (ACLU).

ACLU je uložila tu tužbu sudu u Marylandu, gdje se nalazi sjedište NSA-e.

Tužba je usmjerena na NSA-u, njezina ravnatelja Michaeala Rogersa, Nacionalnu obavještajnu službu i ravnatelja Jamesa Clappera i američko ministarstvo pravosuđa kojemu je na čelu Eric Holder.

U tužbi Wikimedije naglašava se da taj program prisluškivanja krši prvi i četvrti amandman američkog Ustava koji građanima jamče slobodu govora i udruživanja te ih štite od nerazumnih pretraga i privođenja.

Oni drže da NSA-ine sadašnje aktivnosti prekoračuju ograničenja zadana zakonom o prisluškivanju iz 2008. godine.

Narušen Ustav

Još se navodi da su aktivnosti NSA-e i drugih američkih obavještajnih službi “prekoračile ono što je dozvolio Kongres” i narušile američke ustavne garancije.

“Podnosimo tužbu u ime naših čitatelja i urednika širom svijeta. Nadziranje narušava suštinu interneta, a to je prostor otvoren za suradnju i eksperimentiranje, mjesto bez straha”, poručio je  Jimmy Wales, osnivač Wikipedije.

“Umjesto da se ograničila na nadziranje komunikacija Amerikanaca sa stranim metama, NSA je svakog špijunirala. Rezultat toga je da će bezbroj nedužnih ljudi biti uhvaćen u ogromnu mrežu NSA”, naveli su iz Američke unije za građanske slobode.

U tužbi se kaže da je, na osnovu dokumenata koje je objelodanio bivši službenik NSA Edward Snowden, NSA presretala praktično sve internet komunikacije koje su išle preko kablova i rutera koji čine internet.

Agencija AFP je prenijela kako za sada nema komentara američkih dužnosnika na tužbu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO