Milicije siju smrt nakon što protjeraju ISIL

Svjedoci govore o pokolju nekoliko desetaka civila i paljenju brojnih džamija i civilnih objekata (Al Jazeera)
Svjedoci govore o pokolju nekoliko desetaka civila i paljenju brojnih džamija i civilnih objekata (Al Jazeera)

Niti jedan Iračanin, bez obzira kojoj vjeri i frakciji pripadao, nije mogao ni zamisliti da će sektaške podjele u državi ikada dovesti do onoga što se trenutno dešava u pokrajini Diyala.

Nisu mogli ni pomisliti da će se ubijati ljudi i spaljivati njihova imovina samo zbog imena u ličnoj karti i da se u razaranjima neće praviti razlika između civilnih objekata i džamija.

Prema izjavama stanovnika Diyale, milicije Narodne mobilizacije pale civilne objekte i sunitske džamije u naseljima provincije na istoku Iraka.

Narodna mobilizacija je u pratnji iračkih sigurnosnih snaga preuzela kontrolu nad tim područjem nakon povlačenja boraca ISIL-a.

Svjedoci potvrđuju da milicije Narodne mobilizacije „pale civilne objekte u naselju Sherwin u Diyali te da su raznijeli 11 džamija u tom mjestu nakon što su preuzeli kontrolu od ISIL-a, kao i da su uništili i zapalili 400 stambenih objekata dok su rušili i pljačkali imovinu lokalnog stanovništva.“

Stanovnici mjesta Sherwin napustili su svoje domove nakon zaoštravanja sukoba.

Iračke snage preuzele su kontrolu nad ovim mjestom, nakon što je grad nekoliko mjeseci bio pod kontrolom ISIL-a.

Paljenje objekata

Abu Abdullah al-Jubouri, jedan od stanovnika ovog mjesta, nije želio stati pred kameru „u strahu od odmazde“, ali kaže „da su milicije Nacionalne mobilizacije, odmah nakon preuzimanja kontrole nad ovim selom, počele uništavati stambeni objekat i protjerivati stanovništvo, što predstavlja „plan koji šiitske milicije sistematski ponavljaju prilikom ulaska u sunitska područja, zbog čega postajemo žrtve ubijanja i otmica.“

Dodaje za Al Jazeeru da „su pripadnici milicija spalili sve stambene objekte i ubili 70 stanovnika tog mjesta. Beživotna tijela više od 50 ubijenih sunitskih mladića objesili su u Diyali uz obrazloženje da su to pripadnici ISIL-a. Međutim, motivi zbog kojih su pogubljeni su isključivo sektaški.“

Milicije su, također, zapalile i šest sunitskih džamija u okrugu Muqdadiyah u provinciji Diyala.

Prema izjavama svjedoka za Al Jazeeru, zapaljene su džamija Pravovjernih halifa, Al-Rahman, Al-Nour, Al-Falah i Al-Khulafa.

Jedan od preživjelih masakra u pojasu Barwanah na sjeveru Diyale, u kojem živi  pretežno sunitsko stanovništvo kaže: „Pripadnici šiitskih milicija bili su maskirani. Vozili su crne automobile s pogonom na četiri točka i bili obučeni u crno. Napali su selo u 17:30. Odveli su stotine mladića i žena u jedan napušteni objekat nedaleko od sela. Uhapšen sam zajedno sa svoja dva brata.“

Masovna ubijanja

Preživjeli, koji je iskazao želju da ga spomenemo samo po prezimenu Al-Azawi, dodaje da su im naoružane osobe, prije nego što su ih odvele, tražilie da pokažu svoje lične karte i predaju mobitele. Al-Azawi nastavlja: „Zatim su otvorili vatru na nas, pucajući nasumično.

”Uspio sam pobjeći, dok su mi braća poginula. U tom objektu je ubijeno 50 osoba. Petnaest beživotnih tijela, uključujući i tijela dvije žene, bačeno je u rijeku Mehrot u blizini sela. Pet leševa je ostavljeno pod stablima palme u jednom voćnjaku. Pripadnici milicija su sve vrijeme uzvikivali kako je to odmazda za poginule borce Narodne mobilizacije.“

Na društvenim mrežama proširio se videosnimak koji prikazuje Vladine snage i šiitske milicije u jednom sunitskom mjestu u provinciji Diyala, prilikom čega priznaju da je zapaljena jedna džamija, dok se dim širi cijelim mjestom nakon paljenja stambenih objekata i trgovina.

Vidi se i velika kolona vojnih automobila, dok odjekuju poklici pobjede nad „sunitima“ i upućuju optužbe na račun stanovnika da su pripadnici ISIL-a.

Ovaj snimak je izazvao ogorčenje u sunitskim krugovima na Facebooku i drugim stranicama. Veliki broj sunita u Iraku zahtijeva da se osude postupci Vladinih snaga i milicija u Diyali, ali i drugim područjima gdje ove snage drže kontrolu i teroriziraju narod.

Uputili su apel međunarodnim organizacijama i organizacijama za ljudska prava da osude ova zlodjela te prezentiraju ovaj videosnimak Vijeću sigurnosti i UN-u kao nepobitan dokaz. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO