Katar će izgraditi 1.000 objekata u Gazi

Za obnovu Gaze Katar planira izdvojiti pola milijarde dolara (EPA)

Katar planira izgradnju 1.000 stambenih objekata u blokiranom Pojasu Gaze, potvrdio je Mohammad al-Amadi, predsjednik katarskog Komiteta za rekonstrukciju Gaze.

“Izgradnja 1.000 stambenih objekata je dio donacije u vrijednosti od milijarde dolara za rekonstrukciju Gaze”, izjavio je Al-Amadi na konferenciji za novinare.

Potvrdio je da se radi o dijelu donacije koji su izdvojili međunarodni donatori za ponovnu izgradnju uništene Gaze tokom 51-dnevnih napada Izraela.

Al-Amadi je otkrio da će se građevinski materijal moći uvoziti kroz granične prijelaze koje kontrolira Izrael.

Katar se obavezao na obnovu

Smatrajući beton, cement, željezne šipke i drugi materijal “sredstvima s dvojnom namjenom”, jer bi se mogle koristiti kao stvari koje bi mogle imati vojnu namjenu, Izrael ne odobrava prolaz tok materijala preko prijelaza koje kontrolira.

Katar je potpisao trilateralni sporazum s Egiptom i Gazom u 2013. godini, u okviru kojeg se obavezao da će obaviti rekonstrukciju u Gazi u vrijednosti od pola milijarde dolara.

Rekonstrukcija će se prvenstveno odnositi na izgradnju stambenih objekata i infrastrukture.

Palestinski i predstavnici Ujedinjenih naroda potvrdili su kako je 130.000 kuća uništeno ili oštećeno u izraelskim napadima.

Poziv i drugim donatorima

Veliki broj raseljenih živi u očekivanju smještaja u Pojasu Gaze, šest mjeseci nakon završetka rata.

Obnova je jedva počela zbog blokade koju je nametnuo Izrael, ali i podjela među Palestincima te obećanja o pomoći koja međunarodna zajednica nije poštivala.

UN i druge organizacije upozorile su da bi neuspjeh obnove Gaze doveo do drugog rata u skoroj budućnosti i zatražile od Izraela da ukine blokadu koja je ovom teritoriju uvedena 2006. godine.

Izraelska strana se obavezala da će koordinirati s palestinskom stranom dopremu građevinskog materijala za projekt obnove, prenose agencije.

Hamas, koji de facto upravlja Gazom, pozdravio je u “napore” Dohe da obnovi stanove te pozvao i druge donatore da uplate iznose obećane poslije rata, trećeg za šest godina u Gazi.

Izvor: Agencije