ISIL navodno pogubio Arapina iz Jerusalema

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je video, za koji tvrdi da prikazuje pogubljenje Palestinca iz istočnog Jerusalema Muhammad Musallama (19), koji je uzet kao talac zbog špijuniranja za Izrael prije tri mjeseca u Siriji, prenose izraelski mediji izvještaje američke TV mreže NBC.

Porodica Musallama je u februaru potvrdila izraelskom listu Haaretz da je njihov sin putovao u Siriju da se bori za Islamsku državu.

Kasnije je ta organizacija objavila članak o Musallamu u svom magazinu Dibik pod naslovom “Intervju sa špijunom koji radi za izraelski Mossad”.

Musallam je živio s porodicom u istočnom Jerusalemu i poslije završene srednje škole radio kao dobrovoljac u izraelskoj vatrogasnoj službi.

Prije pogubljenja, Musallam je priznao da je radio za izraelski Mossad, uz blagoslov svoga oca i brata. Dodao je da je trenirao u vojnom kampu u Jerusalemu.

Špijuniranje ISIL-a

Kazao je da je dobio zadatak da špijunira ISIL, zbog čega je otišao u Siriju kako bi prikupio informacije o skladištima oružja i raketnim potencijalima. Uz to, trebao je otkriti koji Palestinci sarađuju s ISIL-om.

Otkriven je tokom treniranja u jednom kampu ISIL-a, kada su posumnjali u njega nakon što nije uspio izvršiti naredbu komandira.

 Njegov otac, Said Musallam, izjavio je za Haaretz da mu je sin prije tri mjeseca rekao da ide na neki kurs u Izrael i molio ga da mu da novac.

“Otišao je tog jutra i sljedećeg dana sam pokušao da ga nazovem, ali je telefon bio isključen”, rekao je otac dodavši “mislio sam da je zauzet”.

“Nakon jedne sedmice dobili smo e-mail da je želio da bude mučenik i da odustaje od svega u svom životu i porodici”, rekao je Said Musallam.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO