Iranci odgovorili na pismo republikanaca

'Mi smo pobjednici, bilo da pregovori rezultiraju sporazumom ili ne', poručio je Zarif (EPA)
'Mi smo pobjednici, bilo da pregovori rezultiraju sporazumom ili ne', poručio je Zarif (EPA)

Šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif tvrdi da otvoreno pismo o pregovorima u vezi sa nuklearnim pitanjem koje je 47 republikanskih senatora uputilo iranskim liderima pokazuje da se “SAD-u ne može vjerovati”.

Iranska novinska agencija IRNA javlja da se ministar Zarif obratio Ekspertnom vijeću Irana i izvijestio njegove članove o toku pregovora o nuklearnom pitanju.

“Mi smo pobjednici, bilo da pregovori rezultiraju sporazumom ili ne. Cijelim tokom pregovora pokazali smo dosljednost i nismo odstupali od naših stavova i interesa. Amerika i Zapad su svjesni i priznaju nam to”, kazao je Zarif.

Komentirajući otvoreno pismo iranskim liderima, koje je potpisalo 47 senatora iz reda američke Republikanske stranke, Zarif je kazao da je to “neobičan i nediplomatski” potez koji iranskim liderima pokazuje da “SAD nisu od povjerenja”.

Obamina kritika senatorima

Američki senatori iz reda Republikanske stranke uputili su jučer otvoreno pismo iranskim liderima u kojem upozoravaju da će svaki sporazum o nuklearnom programu koji postignu s američkim vlastima, a koji ne bude odobren u Kongresu, biti vremenski ograničen na mandat aktuelnog predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Pismo je napisano na inicijativu senatora Toma Cottona, a potpisalo ga je 47 od ukupno 54 senatora iz reda republikanaca.

Senatori koji imaju većinu u tom domu Kongresa podsjećaju da mandat predsjednika Obame ističe u januaru 2017. godine i da bi njegov nasljednik u Bijeloj kući jednim potezom mogao opovrgnuti njegove moguće dogovore o iranskom nuklearnom programu, a da Kongres ima pravo na izmjene tih dogovora.

Iranski ministar vanjskih poslova Zarif je i sinoć izjavio da spomenuto pismo nema nikakve pravne vrijednosti i dodao da američki senatori koji su ga potpisali “ne znaju ni odredbe Ustava svoje države”.

Američki predsjednik Obama i potpredsjednik Joe Biden su također kritikovali ovaj potez senatora i optužili ih da su uzdrmali povjerenje SAD-a u svijetu i narušili ugled Kongresa.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnici Irana i šest svjetskih sila počeli u Kazahstanu petu rundu pregovora u posljednje dvije godine.

05 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO