Iračke snage zauzele naftna polja kod Tikrita

Kopnene trupe bile sastavljene od ujedinjenih snaga trupa regija Tigris, Samarra i Salahuddin (EPA)

Iračke snage su zauzele još jednu regiju i nekoliko naftnih polja izvan grada Tikrita, ali su dočekani žestokim otporom kada su pokušali ući u grad koji je pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant, prenijela je lokalna televizija.

Televizija Iraqiya je prenijela da su vladine trupe, uz podršku šiitskih volontera i iračkih zračnih snaga, ušle u regiju Al-Alam, koja je navodno posljednja stanica do Tikrita.

Kopnene trupe su bile sastavljene od ujedinjenih snaga trupa regija Tigris, Samarra i Salahuddin.

Iraqiya je, također, prenijela da su vladine snage, zajedno sa saveznicima, preuzele naftno polje u regiji Al-Ojail, sjeveroistočno od Tikrita.

Znak ISIL-a

Ali borci ISIL-a, koji su kontrolirali Al-Alam, navodno su zapalili neka naftna polja da bi zbunili vladine snage i zaštitili sebe.

Kontrola nad naftnim poljima je uvijek bila znak ISIL-a, iako njihovi borci nisu uvijek u stanju rukovoditi njima. Šteta koja je načinjena paljenjem naftnih polja nije odmah bila jasna.

U junu 2014. ISIL je preuzeo Al-Ojail koji proizvodi 25.000 barela nafte svaki dan, koja kasnije bude prevezena u rafineriju u Kirkuku.

Borbe za grad Tikrit su od krucijalne važnosti za iračke vojne snage u njihovom napredovanju ka Mosulu, drugom najvećem iračkom gradu. Ovaj grad je, također, važan zato što vodi ka iračkom glavnom gradu Bagdadu.

Izvor: Al Jazeera i agencije