Iračke snage ušle u dijelove Tikrita

Bitka za Tikrit, uporište sunita, ključna je za iračke snage i njihov napredak prema Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku (AFP)
Bitka za Tikrit, uporište sunita, ključna je za iračke snage i njihov napredak prema Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku (AFP)

Iračke snage i njima pridružene paravojne snage ušle su u dijelove Tikrita i nastavljaju veliku ofanzivu oslobađanja rodnog grada Saddama Husseina, koji je pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ministarstvo odbrane Iraka u utorak je saopćilo kako su državne snage opkolile grad duž rijeke Tigris i spremaju se za napredak u grad.

Vladine trupe i dobrovoljni šiitski borci iz Narodnih mobiliziranih snaga trenutno su, navodno, stacionirani po glavnim ulicama grada i počinju napredak ka ulici Al-Qadisiah, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Novinarka Al Jazeere Jane Arraf, koja se javila iz kurdskog grada Erbila, citirala je izvore s terena, koji navode kako su dijelovi grada sada pod kontrolom iračkih snaga.

„No, to ne znači da imaju cijeli grad pod kontrolom“, navela je ona, dodavši kako su borci ISIL-a raznijeli most koji vodi u Tikrit.

Nekoliko ulica je, također, uništeno eksplozivima ili minirano, navodi se.

Ranije je Iračko ministarstvo odbrane objavilo videosnimak na kojem se vidi kako iračke snage uništavaju 20 teških mitraljeza i 20 vozila prilikom napredovanja u Tikritu.

Razminirana su najmanje 382 improvizirana eksplozivna sredstva.

Na istom videu se tvrdi kako su iračke snage ubile 350 boraca ISIL-a za četiri dana operacije na tom području. Al Jazeera nije uspjela nezavisno potvrditi ovaj crni bilans.

Sektaške tenzije

Bitka za Tirkti, uporište sunita, ključna je za iračke snage i njihov napredak prema Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku, a koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a.

Tikrit služi kao važno čvorište, jer se nalazi na glavnom autoputu koji vodi ka prijestolnici Bagdadu.

No, napredak Vladinih snaga i šiitskih paravojnih snaga ka Tikritu izazvao je i porast sektaških tenzija.

U utorak, irački šiitski imam Muqtada al-Sadr objavio je saopćenje u kojem se od iračkih vlasti traži da istraži i kazni bilo koga ko koristi „pretjerano nasilje“ protiv [sunnitskih] stanovnika na područjima oslobođenim od ISIL-a.

Saopćenje je uslijedilo nakon napada odmazde u Al-Ojailu gdje su se borci oružane grupe Lige pravednih, koju vodi Qais al-Khazali, navodno opljačkali i spalili kuće sunnitskih stanovnika.

Al-Khazali je kazao kako je grupa djelovala pod vodstvom iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta elitne Brigade “Quds”, koji je viđen kako vodi operacije na istočnom obodu Tikrita.

U proteklih nekoliko dana iračke snage i šiitske paravojne jedinice osvojile su nekoliko gradova nedaleko od Tikrita, uključujući Al-Alam i Al-Dour. Vladine snage su navodno preuzele i kontrolu nad naftnim poljima u Al-Ojailu, još jednom gradu nedaleko od Tikrita.

Iračke snage se nadaju da će pobjeda u Tikritu pomoći u uvjeravanju drugih sunita na drugim mjestima da se bore protiv ISIL-a dok operacija dalje ide na sjever, ka Mosulu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO