EU: Atina mora prestati gubiti vrijeme

U Briselu je završen sastanak ministara finansija Evropske unije i u ponedjeljak započeta rasprava o Grčkoj, na kojoj re rečeno da Atina mora zadovoljiti uslove kreditora.

Nakon što je Brisel poslao jasnu poruku da “prestanu traćiti vreme”, nova , kratka, ali jasna poruka stigla je i u utorak.

“Grčka mora razgovarati s institucijama kako bi osigurala da se ispuni memorandum o razumijevanju. Samo kada se ispune ti uslovi postoji mogućnost da se Grčkoj isplati nova pomoć u okviru ovog programa”, rekao je Wolfgang Schaeuble, ministar finansija Njemačke.

Međutim, Vlada Grčke je saopćila je da neće dozvoliti predstavnicima međunarodnih kreditora da se vrate u Atinu i insistira na tome da svi pregovori oko finansijske pomoći trebaju voditi u Briselu.

Spremniji na kompromis

“‘Trojka’ je prošlost u obliku koji nam je poznat, kao i praksa njihovih predstavnika da dolaze u Atinu i razgovaraju s raznim ministarstvima”, rekao je glasnogovornik grčke Vlade Gavril Sakelarides lokalnim medijima, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, grčki ministar finansija Janis Varufakis direktno će razgovarati s institucijama i odluke će biti donesene na političkom novu, dok će predstavnici grčkih vlasti i međunarodnih kreditora održati diskusije na tehničkom nivou u Briselu.

Stanovnici Atine uvjereni su će pozitivan dogovor između domaćih finansijskih eksperata i međunarodnih kreditora biti postignut u srijedu.

“Nadam se da će postići dogovor, jer vidim da su danas spremniji na kompromis nego ranije. Sa naše strane, zahtjevi su postali jasniji. Samo se nadam da neće usvojiti mjere koje su dogovorene prethodnim paketom finansijske pomoći, jer mi te mjere ne bismo podnijeli”, kaže Pantelis Glezos, nezaposleni stanovnik Atine.

Strah od “greksita”, odnosno grčkog napuštanja eurozone, znatno je manji.

“Kada vam kažu da država ima novca za naredne tri sedmice, to bukvalno znači samo tri sedmice. Nakon toga novca više nema i nešto se mora preduzute. Međutim, vjerujem da se scenario poput ‘greksita’ neće desiti. Optimizam raste. To se osjeti. Samo je bitno da Vlada zadrži dostojanstven stav, jer nam je dostojanstvo važnije od novca”, rekao je Lefteris Sakkas, medicinski radnik.

Dva izbora

Ali, za pojedine Grke vrijeme je da država prestane zanositi se riječima te da se suoči s realnošću.

“Imamo dva izbora – ili da prihvatimo zahtjeve Brisela i ostanemo u euru, pa ćemo dobiti sredstva za državni budžet, ili da se vratimo drahmi. To su jedina dva izbora. U međuvremenu, dok se naša Vlada igra riječima, ja više pažnje obraćam na to šta kažu Nijemci nego na to šta kažu Grci”, kaže Vassilis Makedonis, stanovnik Atine.

Lokalne ankete pokazuju da velika većina Grka želi da Atina napravi kompromise da bi ostala u eurozoni.

Nagovještaj stabilnijih vremena odrazio se i na tržište kapitala. Indeks berze u Atini, porastao je u utorak za 2,5 posto, dok su dionice banaka u prosjeku porasle za 6,4 posto nakon vijesti da će Grčka sjesti za pregovarački sto sa svojim kreditorima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Čini se da je Grcima mnogo teže ubrati više novca od poreza nego zaustaviti državnu potrošnju.I dok se o tome upravo razgovara u Briselu, pogledajmo kako debata na ovu temu teče u samoj Grčkoj. 

Njemački parlament podržao je prijedlog da se Grčkoj odobri novi četvoromjesečni program finansijske pomoći, sa zaključkom da je to u najboljem interesu ostatka Evrope. Međutim, postavlja se pitanje, da li je četiri mjeseca dovoljno vremena za grčke dugogodišnje probleme.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO