Mujica nije više predsjednik Urugvaja

Vazquez se vraća na položaj "odlučan učiniti nešto konkretno", ocijenio je politolog Adolfo Garce (EPA)

Tabare Vazquez položio je u nedjelju zakletvu i vratio se na mjesto predsjednika Urugvaja, na položaj koji je prije pet godina prepustio Joseu Mujici, nekadašnjem gerilcu koji je stekao svjetski ugled opuštenim stilom i inicijativama poput legalizacije marihuane.

S popularnošću iznad 60 posto, “Pepe” Mujica (79) predao je predsjednički šal u nedjelju popodne svojem kolegi iz lijeve koalicije Frente Amplia, Tabareu Vazquezu, prvom predsjedniku ljevičaru (2005.-2010.) te malene južnoameričke zemlje koja zabranjuje dva predsjednička mandata u nizu.

Trezvenost i karakter

Vazquez, 75-godišnji onkolog koji se nikada nije prestao baviti medicinom, a to pokazuje trezvenost i karakter koji se ne može porediti sa njegovim prethodnikom.

Izabran je 30. novembra 2014. s 53,6 posto glasova.

Nakon što je položio zakletvu pred Kongresom, pozvao je na dijalog radi suočavanja s izazovima s kojima se mora nositi Urugvaj, dok tradicionalne stranke desnice Blancos i Colorados, koje su uvijek dominirale političkim životom zemlje, bilježe poraz za porazom nakon općih izbora s kraja 2014.

Vazquez se vraća na položaj “odlučan učiniti nešto konkretno”, ocijenio je politolog Adolfo Garce.

Jose Mujica nastojao je od svog odlaska ne praviti veliku pompu. Pokušao u javnosti sačuvati sliku sebe kao skromnog čovjeka.

Veliki broj ljudi pripremio je emocionalan ispraćaj čovjeku koji je ostavio veliki trag kako na ovu malu državu, tako i izvan njenih granica.

Izvor: Agencije