Mujica nije više predsjednik Urugvaja

Vazquez se vraća na položaj "odlučan učiniti nešto konkretno", ocijenio je politolog Adolfo Garce (EPA)
Vazquez se vraća na položaj "odlučan učiniti nešto konkretno", ocijenio je politolog Adolfo Garce (EPA)

Tabare Vazquez položio je u nedjelju zakletvu i vratio se na mjesto predsjednika Urugvaja, na položaj koji je prije pet godina prepustio Joseu Mujici, nekadašnjem gerilcu koji je stekao svjetski ugled opuštenim stilom i inicijativama poput legalizacije marihuane.

S popularnošću iznad 60 posto, “Pepe” Mujica (79) predao je predsjednički šal u nedjelju popodne svojem kolegi iz lijeve koalicije Frente Amplia, Tabareu Vazquezu, prvom predsjedniku ljevičaru (2005.-2010.) te malene južnoameričke zemlje koja zabranjuje dva predsjednička mandata u nizu.

Trezvenost i karakter

Vazquez, 75-godišnji onkolog koji se nikada nije prestao baviti medicinom, a to pokazuje trezvenost i karakter koji se ne može porediti sa njegovim prethodnikom.

Izabran je 30. novembra 2014. s 53,6 posto glasova.

Nakon što je položio zakletvu pred Kongresom, pozvao je na dijalog radi suočavanja s izazovima s kojima se mora nositi Urugvaj, dok tradicionalne stranke desnice Blancos i Colorados, koje su uvijek dominirale političkim životom zemlje, bilježe poraz za porazom nakon općih izbora s kraja 2014.

Vazquez se vraća na položaj “odlučan učiniti nešto konkretno”, ocijenio je politolog Adolfo Garce.

Jose Mujica nastojao je od svog odlaska ne praviti veliku pompu. Pokušao u javnosti sačuvati sliku sebe kao skromnog čovjeka.

Veliki broj ljudi pripremio je emocionalan ispraćaj čovjeku koji je ostavio veliki trag kako na ovu malu državu, tako i izvan njenih granica.

Izvor: Agencije


Povezane

Ankete kažu da će Tabare Vazquez, kandidat vladajuće lijeve koalicije Široki front, osvojiti 54,5 posto glasova, a njegov protukandidat Louis Lacalle Pou iz konzervativne Narodnog fronta blizu 40 posto.

29 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO