Kongres sprema zakon o oružju za Ukrajinu

SAD i Rusija, dvije svjetske supersile, zbog Ukrajine su u najvećoj krizi od završetka Hladnog rata (Reuters)

Stranački čelnici republikanaca i demokrata u Odboru za vojnu službu Zastupničkog doma američkog Kongresa u postupku su izrade zakona koji bi američku vladu obvezao na dopremu “ubojitog obrambenog oružja” Ukrajini, potvrdili su izvori iz Kongresa.

Predsjednik Odbora, republikanac Mac Thornberry, i najvišerangirani demokrat Adam Smith “daleko su odmakli u razgovorima” o prijedlogu zakona koji bi omogućio takvu američku vojnu pomoć Ukrajini, rekao je neimenovani izvor.

Nakon posljednjih izbora, većinu u oba doma Kongresa imaju republikanci, što uvelike otežava normalno političko funkcioniranje države kojoj je na čelu demokrat.

Obama još nije odlučio

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Bijeloj kući rekao da njegova vlada razmatra sve mogućnosti rješavanja krize u Ukrajini, napomenuvši da još nije odlučio hoće li Sjedinjene Američke Države Ukrajini poslati ubojito oružje.

Obama je upozorio Rusiju da ne može silom prekrajati zemljovid Europe, ali i naglasio kako SAD ne želi “oslabiti” Rusiju u sadašnjoj krizi, najgoroj između tih dviju svjetskih supersila od završetka Hladnog rata.

“Mogućnost ubojitog obrambenog oružja je jedna od onih koje se razmatraju, ali još nisam odlučio o tome. Naš cilj nije opremiti Ukrajinu za napadačka djelovanja nego samo za to da se može obraniti”, naglasio je američki predsjednik.

“No, možemo li biti sigurni da će se ubojito oružje koje pošaljemo Ukrajini upotrijebiti na pravi način, da neće pasti u pogrešne ruke, da neće uzrokovati preagresivne akcije koje Ukrajinci ne mogu podnijeti? Kakve će to reakcije izazvati, ne samo među separatistima, nego i kod Rusa. Sve su to pitanja koja treba uzeti u obzir”, rekao je Obama.

Za jače jedinstvo međunarodne zajednice

Po njemu, ruska agresija je samo ojačala jedinstvo međunarodne zajednice, pa se založio još jednom za diplomatsko rješenje krize.

Istodobno je istaknuo da će, ako ovog tjedna ne bude napretka u diplomatskom rješavanju situacije s Rusijom, SAD i Europa uputiti snažan zajednički odgovor, neovisno o mogućim taktičkim razmimoilaženjima.

“I dalje nastojimo postići diplomatsko rješenje, ali jasno dajemo do znanja da ako se Rusija nastavi ponašati kao dosad, što uništava njezino gospodarstvo i šteti ruskom narodu, a ima užasne posljedice po Ukrajinu, njezina će se izoliranost dodatno pogoršati, i politički i gospodarski”, rekao je Obama.

Dodao je da će SAD zadržati gospodarske sankcije prema Rusiji i s međunarodnim partnerima jačati diplomatski pritisak na Moskvu.

Izvor: Agencije