Poruke mira sa konferencije u Minhenu

Tri aktualne svjetske teme: rat u Ukrajini, terorizam skupine Islamska država Irak i Levant i iranski nuklearni program dominirale su tokom 51. konferencije o sigurnosti, koja je u nedjelju završena u Minhenu.

Dogovoreno je da će se razgovori o događanjima u Ukrajini nastaviti u srijedu u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije.

Na marginama sigurnosne konferencije sastali su se i iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif i američki državni tajnik John Kerry.

Očekuje se da će uskoro ponovo početi službeni pregovori s Iranom, u cilju da se dogovori politički okvir za konačni dogovor o nuklearnom programu te zemlje.

Nakon razgovora s Kerryjem, Zarif je izjavio kako je posljednjih mjeseci postignut određeni napredak i da postoji šansa za postizanje konačnog dogovora.

Također je naveo kako je drugoj strani uputio poruku.

“Vjerujem da druga strana, također, treba shvatiti da sankcije izrečene Iranu nisu povrijedile samo iranski narod. Nanijele su štetu i europskoj i američkoj ekonomiji, globalnom gospodarstvu. Nitko od toga nije imao koristi, ni pomoći. Ili smo svi na gubitku, ili na dobitku. Neki ljudi, nažalost, vjeruju da imaju koristi od sankcija koje su nametnute Iranu. Poručujem im da su u zabludi i da, ukoliko želimo rješenje, treba ukinuti sankcije”, rekao je Zarif.

EU želi dijalog o Ukrajini

Jedna od tema minhenske konferencije bila je i situacija u Ukrajini, gdje su, zbog intenzivnih borbi proruskih separatista i vojske na istoku zemlje, građani počeli napuštati svoje domove.

Vlak s izbjeglicama iz Debaljceva u međuvremenu je stigao u Kijev; izbjeglice kažu da granatiranje ne prestaje od 22. siječnja.

Prije četiri dana stanje se pogoršalo jer je nestalo struje, vode i grijanja.

Za većinu njih Kijev je privremena stanica, odakle će nastaviti put prema drugim regijama u zemlji.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da su vrata Unije i dalje otvorena za dijalog, ali i da se vrijednosti na kojima počivaju međunarodni zakoni ne mogu narušavati i da po tom pitanju nema kompromisa.

“Na istoku europskog teritorija sukob u Ukrajini nanio je nenadoknadivu štetu u ljudskim životima. Pokazao nam je kako se jedan od osnovnih međunarodnih zakona može narušiti, a radi se o poštovanju integriteta i suvereniteta jedne zemlje, čije se granice ne mogu mijenjati silom. Radi se o vrlo opasnom presedanu, ne samo za Europu, nego i za ostatak svijeta”, upozorila je Mogherini.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki potpredsjednik Biden pozvao je Putina da dobru volju u ukrajinskoj krizi potvrdi ‘djelima, a ne riječima’.

Published On 07 Feb 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO