Multinacionalni kontigent protiv Boko Harama

Zastava Boko Harama: Posljednjih mjeseci ta grupa je aktivnija u ofanzivama i proširila je dejstva na Kamerun i Čad (AFP)

Višenacionalni kontingent pet afričkih država – Benina, Kameruna, Nigera, Nigerije i Čada za borbu protiv nigerijske radikalne grupe Boko Haram, brojat će 8.700 pripadnika, javile su agencije.

U saopćenju po završetku trodnevnog susreta u glavnom gradu Kameruna Jaundeu, na kom je tokom konsultacija eksperata razrađena koncepcija multinacionalnog kontingenta, navodi se da su predstavnici pet država naveli da će učestvovati sa ukupno 8.750 članova vojnog personala, policije i civila.

Prema saopćenju koje prenosi AP, Čad i Nigerija namijenili su po 3.500 pripadnika, dok će Kamerun i Niger dati po 750.

Udio Benina bit će 250 vojnika, a štab tog kontingenta Nigerije i četiri susjedne zemlje biće u glavnom gradu Čada, Ndžameni.

Dodaje se da je hitno potrebno četiri miliona američkih dolara za raspoređivanje tih snaga, a za sada nije jasno odakle će se ta sredstva izdvojiti, navodi američka novinska agencija.

Hiljade poginulih

Boko Haram (u prijevodu sa jezika hausa „Zapadno obrazovanje je grijeh“), teži formiranju islamskog halifata na sjeveroistoku Nigerije i uvođenju šerijata.

Posljednjih mjeseci ta grupa je aktivnija u ofanzivama i proširila je dejstva na Kamerun i Čad.

Tokom pet godina, Boko Haram je zauzeo velike dijelove sjeverozapada Nigerije, zbog čega je 1,5 milion stanovnika napustio svoje kuće.

Broj poginulih u toj državi sa oko 170 miliona stanovnika i približno podjednakim brojem muslimanskog i kršćanskog stanovništva, mjeri se hiljadama.

Izvor: Agencije