Deloitte pod istragom zbog sumnji o prevari

Tužilaštvo tvrdi da je Deloitte prikazao netačne podatke (Reuters)

Austrijske istražne vlasti provele su pretres u revizorskoj kompaniji Deloitte u Beču zbog sumnje da je sačinila lažne finansijske izvještaje građevinskog koncerna Alpina, čime su prevareni njegovi povjerioci.

Istražne vlasti zaplijenile su dokumentaciju o godišnjim izvještajima Alpine za 2009., 2010. i 2011.godinu.

Deloitte odbacuje optužbe u vezi lažiranja finansijskih izvještaja i ističe da je u sva tri godišnja izvještaja “u obliku dodatka ukazano na rizike kompanije”.

Državno tužilaštvo, međutim, tvrdi da je Deloitte prikazao netačne podatke, odnosno prikrio ih zbog čega je vrijednost Alpine pogrešno prikazana, prenosi Tanjug.

Tako Deloitte u svojoj dokumentaciji nije prijavio kredit Alpine u iznosu od 200 miliona eura iz 2009. godine, kao ni potraživanja i otpisivanja potraživanja kćerke kompanije u Poljskoj.

Tužilaštvo smatra da je Alpina počinila složenu i veliku računovodstvenu prevaru, čime je prevarila povjerioce.

Poslovni neuspjeh

Alpina je otišla u stečaj sredinom 2013. godine sa dugovima od 350 miliona eura. Stečaj ove kompanije bio je najveći poslovni neuspjeh u Austriji, koji je veliki broj radnika koštao radnih mjesta.

Slučaj Alpina mogao bi skupo da košta Deloitte, pošto je stečajni upravnik podnio tužbu “tešku” 92 miliona eura, a pokrenute su i krivične istrage.

Deloitte je od 2006. bio revizor Alpina grupacije, i bio je nadležan i za finansijske izvještaje u periodu 2010-2012.

Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju smatraju da Alpina već 2010. nije bila u mogućnosti da izmiruje svoje finansijske obaveze, ali je negativan podatak o bilansu sakriven.

Broj povjerilaca dostigao je 7.557 i oni su podnijeli potraživanja u visini od blizu 940 miliona eura.

Alpina, dok nije bankrotirala juna 2013., radila je na više infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Izvor: Agencije