Ruskinja optužena za veleizdaju puštena na slobodu

Advokati Svetlane Davidove tvrde da su optužbe protiv nje neutvrđene (AP)

Ruske vlasti pustile su na uvjetnu slobodu Svetlanu Davidovu, majku sedmero djece, optuženu da je telefonski upozorila ukrajinsku ambasadu da su ruski vojnici iz obližnje kasarne možda krenuli u istočnu Ukrajinu, rekao je u utorak njen advokat Sergej Badamšin.

Njen suprug Anatolij Gorlov za Reuters je izjavio da mu je supruga na putu prema doma, ali će joj sloboda kretanja biti ograničena.

Njene pristalice tokom dana uputili su peticiju predsjedniku Vladimiru Putinu da je pusti kući do početka sudskog postupka.

Ako bude osuđena, prijeti joj kazna do 20 godina zatvora.

Optužbe neutvrđene

Njeni advokati tvrde da su optužbe protiv Svetlane Davidove neutvrđene.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Kremlj razmotriti peticiju koju je potpisalo gotovo 20 hiljada ljudi koji traže da se Davidovu pusti iz pritvora, a nakon toga su istražitelji odlučili udovoljiti molbi i pustiti je kući do suđenja.

Davidova je 21. januara odvedena iz svojeg doma u Vjazmi, 250 kilometara zapadno od Moskve i otad je u pritvoru.

Gorlov je izjavio da dokumenti koji su im ostavljeni prilikom hapšenja navode da je njegova supruga zvala ukrajinsku ambasadu nakon što je slučajno čula razgovor jednog vojnika u kojem je on rekao da se vojnici iz obližnje baze šalju u Ukrajinu, gdje im je naređeno da nose civilnu odjeću.

Optužbe Zapada i Ukrajine da Rusija pomaže pobunjenicima na istoku Ukrajine oružjem i vojnicima najosjetljivije su pitanje u sukobu u kojemu je dosad poginulo više od 5000 ljudi.

Moskva tvrdi da su Rusi koji se bore na strani pobunjenika dobrovoljci i ustrajno negira slanje svojeg oružja preko granice.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada