Istražitelji: Ako ISIL ne osvaja teritoriju, nema novca

Teroristi ne mogu da budu sigurni koliko će još moći da troše novac onako kako ga troše sada (AP)
Teroristi ne mogu da budu sigurni koliko će još moći da troše novac onako kako ga troše sada (AP)

Pripadnici Islamske države Irak i Levant moraju da nastave sa širenjem teritorija kako bi održali finansijsku stabilnost jer im izvori prihoda polako presušuju.

Međunarodni istražitelji iz organizacije Financial action task force navode da je to strategija koju ovi militanti planiraju da koriste u narednom periodu.

Bez toga, oni ne mogu da budu sigurni koliko će još moći da troše novac onako kako ga troše sada navodi organizacija iz Pariza, koja se bavi istragama o pranju novca.

Redovno finansiranje

FATF ističe da je ISIL duboko ušla u različite vrste kriminala te da većinu novca za obavljanje aktivnosti dobija otimanjem izvorišta nafte, razbojništvima, otmicama i trgovinom ljudima.

Istražitelji su došli do zaključka da je ISIL organizacija koja mora da osigura stalno i redovno finansiranje, a to ne može ukoliko ne osvoji nove teritorije.

Nešto ranije, američki analitičari su istakli da ISIL mjesečno zaradi osam miliona dolara od iznuda, a gomilu novca, koji će uskoro potpuno potrošiti, ISIL je zatekao u iračkom gradu Mosulu, gdje su uspostavili kalifat, prenosi B92.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO