Erdogan: Zaustaviti predrasude prema muslimanima

Turski predsjednik se osvrnuo na povećanu islamofobiju i predrasude protiv muslimana na Zapadu (EPA)
Turski predsjednik se osvrnuo na povećanu islamofobiju i predrasude protiv muslimana na Zapadu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom obraćanja u Kongresnom centru “Halic” u Istanbulu oštro kritikovao Zakon o islamu koji je donijela Austrija ove sedmice, javlja Anadolija. 

Inače, zakonom se reguliše status muslimana u ovoj evropskoj zemlji.

“S jedne strane govorite o pravnoj stečevini Evropske unije (EU), a, s druge strane, pravite korake koji su totalno protivni toj pravnoj stečevini”, rekao je Erdogan u vezi sa novim Zakonom o islamu.

Turski predsjednik se osvrnuo na povećanu islamofobiju i predrasude protiv muslimana na Zapadu, a posebno u Evropi.

‘U pogrešnom smjeru’

“Incidenti idu u pogrešnom smjeru. Moramo zaustaviti ove predrasude”, istakao je Erdogan.

Austrijski parlament je, nakon duge rasprave, ove sedmice odlukom većine usvojio Zakon o islamu.

Novi zakon pravno je regulisao neka prava koja oni već koriste, ali s druge strane je doveo u pitanje jednakost, vjersku slobodu i pravo muslimana na udruživanje.

Protiv usvajanja zakona bili su Stranska zelenih, NEOS i Stranka slobode Austrije, dok su za usvajanje glasali predstavnici Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP).

Prije usvajanja usvojena su dva prijedloga o izmjeni nacrta zakona. Te izmjene se odnose na promjenu statusa džamija.

Naime, rok predviđen za promjenu statusa, prema novom zakonu, produžit će se do marta 2016. godine. Druga izmjena se odnosi na plaće imama. Zakon predviđa da će imami plaće primati iz islamske zajednice.

Izvor: Agencije


Povezane

Austrijski Zakon o islamu donesen je davne 1912. godine, nakon što je tadašnja Austrougarska monarhija anektirala Bosnu i Hercegovinu. Islam je njime priznat kao zvanična religija. Austrijska vlada sada ga želi izmijeniti, što je već duže vrijeme jedna od najaktuelnijih tema u zemlji. Zakon će na glasanje vjerovatno u januaru. Brojni muslimani u Austriji se […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO