SAD: Prorusi će u proljeće napasti Mariupolj

Do napada neće doći uskoro, smatra Clapper (EPA)
Do napada neće doći uskoro, smatra Clapper (EPA)

Proruske snage na istoku Ukrajine najverovatnije će sačekati do proljeća da napadnu luku Mariupolj, ocijenio je šef američke Nacionalne obavještajne službe James Clapperii  dodao da se ne čini da će se to dogoditi sada.

Clapper je rekao da je cilj predsjednika Rusije Vladimira Putina da uspostavi koridor do Krima, koji je Moskva pripojila prije godinu dana, prenosi Tanjug.

“Ne mislimo da Putin želi da zauzme cijelu Ukrajinu. On želi jednu cjelinu, sačinjenu od dvije oblasti na istoku Ukrajine, u koju bi ulazio koridor do Krima i možda jedna luka, tačnije Mariupolj”, smatra Clapper.

“Također ne vjerujemo da će do napada na Mariupolj doći uskoro. Mislim da će čekati do proljeća prije nego što napadnu”, dodao je Clapper, prenosi AFP.

Povlačenje naoružanja

Samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DNR) povukla je 90 posto teškog naoružanja sa linije razgraničenja u istočnoj Ukrajini, saopštio je u četvrtak njen šef Aleksandar Zaharčenko.

“Prema dogovoru iz Minska od 12. februara, snage DNR-a su povukle teško naoružanje na dogovorenu udaljenost. Povukli smo 90 posto naoružanja, kao što su artiljerija, minobacači i sl.”, izjavio je Zaharčenko, a prenosi Tass.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova apelira na strane u konfliktu i na spacijalnu posmatračku misiju OSCE-a u Ukrajini da osiguraju punu saglasnost sa dogovorom postignutim u Minsku, navodi se u saopštenju tog ministarstva, koje prenosi Tass.

U saopštenju se ističe da je pomenuto ministarstvo sa zadovoljstvom primilo izvještaj specijalne posmatračke misije OSCE-a u kojem se navode činjenice o povlačenju teškog naoružanja “odbrambenih snaga” sa istočnog i južnog sektora linije kontakta.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministri vanjskih poslova Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske u Parizu razgovaraju o krizi u Ukrajini. Dok četiri zemlje koje su dogovorile prijedlog mirovnog plana u Minsku razmatraju nove mogućnosti kako bi se primirje održalo, iz Ukrajine ne prestaju stizati vijesti o kršenju prekida vatre.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO