SAD i Kuba završili drugu rundu pregovora

Kuba i SAD nemaju diplomatske odnose od 1961. godine (AP)

U Washingtonu je održana druga runda pregovora kubanskih i američkih zvaničnika posvećena ponovnom uspostavljanju i normalizaciji diplomatskih odnosa.

“Obje bi zemlje što prije željele otvoriti veleposlanstva, ali nameće se nekoliko problema koji koče taj proces. Kubanci bi, prije otvaranja veleposlanstava u Havani i Washingtonu, voljeli da ih američka vlada skine popisa zemalja koje sponzoriraju terorizam, dok bi Amerikanci željeli vidjeti da kubanska vlada poštuje ljudska prava”, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Jednodnevni pregovori, koje su vodili istaknute diplomate, nastavljeni su poslije odluke koju su 17. decembra objavili predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Kube, Barack Obama i Raul Castro sa ciljem normalizacije odnosa, uključujući i otvaranje ambasada u obje zemlje i razmjenu zatvorenika, javio je Reuters.

Dvije zemlje nemaju diplomatske odnose od 1961. godine.

SAD se nada postizanju dogovora o ponovnom otvaranju ambasada do 11. aprila za kada je zakazan samit regionalnih šefova država u Panami.

Na tom samitu bi mogli da se sastanu Barack Obama i Raul Castro, što bi bio njihov prvi susret poslije historijskog objavljivanja dogovora u decembru prošle godine.

Uklanjanje sa liste sponzora terorista

Kuba vrši pritisak na Sjedinjene Države da je prije zvaničnog obnavljanja diplomatskih veza uklone sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam, na koju je stavljena 1982. godine, kada je pomagala komunističke pobune tokom Hladnog rata.

Administracija predsjednika Obame privodi kraju razmatranje mjesta Kube na listi sponzora terorizma, koja mora biti dostavljena Kongresu prije uklanjanja sa liste, rekao je istaknuti zvaničnik State Departmenta.

Američki zvaničnici smatraju da ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa ne bi trebalo biti u vezi sa listom sponzora terorista, a insistiranje Kube na povezivanju ove dvije stvari moglo bi da uspori otvaranje ambasada. Naveli su da dogovori treba da se vode u vezi uobičajenih problema reguliranja funkcija ambasada.

Washington traži da se američke diplomate slobodno kreću po Kubi i da se sastaju s kim požele, uključujući i političke disidente.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Predstavnici Washingtona i Havane najavljuju otvaranje ambasada, 54 godine nakon prekida diplomatskih odnosa.

Published On 22 Jan 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO