Prvi protesti protiv nove grčke vlade

U nasilju je oštećeno nekoliko izloga i automobila, te autobuska stanica (EPA)
U nasilju je oštećeno nekoliko izloga i automobila, te autobuska stanica (EPA)

Deseci maskiranih demonstranata sukobili su se u noći s četvrtka na petak s policijom u centru Atine razbijajući izloge i paleći automobile, nakon prvog protesta protiv Vlade otkako je ljevičarska Syriza prije mjesec dana preuzela vlast u zemlji.

Blizu 450 pristalica krajnje ljevice izašlo je na ulice glavnog grada kako bi demonstrirali protiv novoizabrane vlade Alexisa Tsiprasa koja je prije nekoliko dana s partnerima iz EU-a dogovorila produženje programa pomoći Atini, navodi agencija Hina.

Nakon protesta je pedesetak najradikalnijih maskiranih demonstranata bacalo kamenje i molotovljeve koktele na policiju u centralnoj četvrti Exarchiji. U nasilju je oštećen manji broj izloga i automobila, te autobuska stanica.

Premda sukobi nisu bili velikog intenziteta, riječ je o prvim neredima protiv ljevičarske vlade koja je izabrana 25. januara na osnovu obećanja da će s evropskim partnerima dogovoriti otpis dijela dugova i prekinuti s bolnim mjerama štednje.

Podrška sporazumu

Protesti su uslijedili nekoliko sati nakon što su poslanici vladajuće partije podržali sporazum s Eurogrupom.

Tsipras je ranije u četvrtak dobio podršku svoje partije u vezi s tim sporazumom. Parlamentarce je obavijestio i o pregovorima Grčke sa njenim međunarodnim kreditorima, prenio je Tanjug.

Prema izvorima iz Vlade, Tsipras je zatražio od svojih poslanika da podizanjem ruke pokažu da li podržavaju sporazum sa Eurogrupom i većina se izjasnila za, izvijestila je ANA.

Predizborna obećanja

Neki od poslanika Syrize i ministri insistirali su na tome da predizborna obećanja treba da budu održana, a među njima je najdirektniji bio poslanik te stranke u Evropskom parlamentu Manolis Glezos, koji se u otvorenom pismu izvinio grčkim građanima, “jer je podržavao iluziju”.

Glezos iz je pozvao da reagiraju “prije nego što bude prekasno”.

Ministri finansija eurozone su, po završetku jednosatne telefonske sjednice u utorak odobrili četvoromjesečno produženje programa finansijske pomoći Grčkoj.

Time je loptica prebačena u dvorište nacionalnih parlamenata 18 zemalja Eurogrupe koji sada treba da odobre produženje programa pomoći Atini.

Izvor: Agencije


Povezane

Grčka je Briselu dostavila listu novih reformi, kako bi dobila dodatna četiri mjeseca za program kreditne pomoći, koji inače ističe 28. februara.Odgovor iz Brisela ne očekuje se prije utorka, kada će ministri finansija eurozone održati videokonferenciju kako bi razmijenili stavove.Građani Atine, ali i europska tržišta kapitala očekuju pozitivan odgovor.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO