Izbjeglička kriza u Siriji na prekretnici

Gotovo dva miliona Sirijaca mlađih od 18 godina su u opasnosti da postanu izgubljena generacija, navodi UN (EPA)
Gotovo dva miliona Sirijaca mlađih od 18 godina su u opasnosti da postanu izgubljena generacija, navodi UN (EPA)

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres je ocijenio da se kriza sirijskih izbjeglica nalazi na opasnoj prekretnici i zatražio od Evropljana i zaljevskih zemalja da ublaže pritisak koji podnose zemlje prihvata izbjeglica.

Uz 3,8 miliona Sirijca izbjeglih u susjedne zemlje (Liban i Jordan) oni predstavljaju najveću zajednicu izbjeglih pod zaštitom Visokog komesarijata, naglasio je.

Ta kriza premašuje sadašnje kapacitete i gotovo dva miliona Sirijaca mlađih od 18 godina su u opasnosti da postanu izgubljena generacija.

“Uz rastući očaj i sve manji zaštićeni prostor, približavamo se opasnoj prekretnici”, dodao je Guterres pred Vijećem sigurnosti, na sastanku o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Uloga sastanka u Kuvajtu

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Libanu i Jordanu u prihvatu sirijskih izbjeglica i finansiranju zdravstvene službe i javne infrastrukture koje se slamaju pod ogromnim pritiskom.

Guterres je ocijenio apsurdnom činjenicu da Liban ne prima pomoć Svjetske banke jer ga smatraju zemljom s prosječnim prihodom.

Naglasio je da će sljedeći sastanak donatora u Kuvajtu imati odlučnu ulogu za stabilizaciju stanja u zemljama prihvata izbjeglica.

U Kuvajtu će se 31. marta održati 3. međunarodna konferencija kako bi se skupio novac za humanitarne operacije u Siriji.

Izvor: Agencije


Povezane

U državnim školama u Libanu nedavno je počela školska godina za sirijske izbjeglice, sa zakašnjenjem od četiri mjeseca u odnosu na ostale učenike. Vlasti to pravdaju finansijskim i logističkim problemima sa kojima se suočava projekat obrazovanja sirijskih izbjeglica. Do 2016. godine trebalo bi da obuhvati blizu 400 hiljada sirijskih učenika.

Sinoć su pobjednici međunarodnog muzičkog takmičenja za mlade održali koncert u njujorškom Carnegie Hallu. Posebna pažnja ukazana je mladom sirijskom izbjeglici koji je u New York doputovao iz Turske.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO