Irska uvodi jednolična pakovanja cigareta

Sva pakovanja moraju imati slikovno upozorenje o zdravlju (Reuters)
Sva pakovanja moraju imati slikovno upozorenje o zdravlju (Reuters)

Irska je postala prva članica Evropske unije u kojoj su svi proizvođači cigareta svoje proizvode obavezni prodavati u “običnom pakovanju”.

Nova pravila zabranjuju korištenje boja i brendiranje, sva pakovanja moraju biti uniformirana uz slikovno upozorenje o zdravlju, prenosi Fena.

“Mi stvaramo propise koji će biti historijski i od istinske važnosti za područje javnog zdravstva”, rekao je u četvrtak resorni ministar James Reilly parlamentu koji je zakon usvojio uz podršku svih stranaka i bez glasanja.

Zakon iduće sedmice očekuje formalno odobrenje predsjednika i gornjeg doma parlamenta, a na snagu će stupiti u maju 2017. godine do kada postojeći proizvodi moraju biti povučeni iz opticaja.

Protivljenje duhanske industrije

Potez Dublina nailazi na žestoko protivljenje duhanskih kompanija koje su zaprijetile tužbama.

“Mi u parlamentu nećemo biti zastrašeni takvim akcijama. Mi ćemo ovakve zakone donositi jer vjerujemo da su oni dobri”, rekao je Reilly.

“Zapamtite, ako vas siledžije žele ustrašiti svojim postupcima morate čvrsto stajati iza onog što mislite da je u redu”.

JTI Ireland, vlasnik marki Benson & Hedges i Silk Cut kaže da je stav kompanije prema novom zakonu jasan.

“Mi smo vladi jasno iznijeli svoj stav i svoja ćemo prava zaštiti na sudu”, izjavio je glasnogovornik kompanije za AFP nakon usvajanja zakona.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO