Bundestag za produženje pomoći Grčkoj

Njemački Bundestag u petak je velikom većinom glasova zastupnika izglasao produženje finansijske pomoći Grčkoj u zamjenu za reforme, nakon što su ministri finansija eurozone u utorak odobrili četveromjesečno produženje pomoći, ali neke članice poput Njemačke, to moraju odobriti u nacionalnom parlamentu.

Od 587 zastupnika, njih 542 dalo je zeleno svijetlo tom četveromjesečnom produženju pomoći, do 30. juna, dok je 32 glasalo protiv.

Trinaest zastupnika se suzdržalo od glasanja. Uz veliku koaliciju Kršćanske demokratske stranke (CDU) Angele Merkel  i Socijaldemokratske stranke (SPD), za produženje hitnog paketa pomoći glasali su i zastupnici Zelenih.

Povjerenje ministra

Usprkos iskazanim rezervama njemačkog ministra finansija po pitanju povjerenja Atini te njegovoj poruci da se neće dozvoliti da Grčka “ucjenjuje” svoje partnere u eurozoni, Wolfgang Schaeuble je danas pozvao zastupnike da podrže produženje finansijske pomoći, ocjenjujući da odluka nije laka ali je neophodna da bi se izbjeglo najgore.

“Mi Nijemci bi trebali sve učiniti da Evropu zadržimo na okupu koliko god možemo (…) Ne govorimo o novim milijardama za Grčku, ne govorimo o nikakvim promjenama programa pomoći već o pružanju dodatnog vremena da se taj program uspješno privede kraju”, kazao je 72-godišnji ministar.

Ponovio je, međutim, da solidarnost među članicama zajedničke valute ne znači da se međusobno možemo ucjenjivati.

“Iako je u Bundestagu izglasana do sada najveća potpora nekom paketu pomoći u eurozoni, vladajući konzervativci ne taje da im je, kako se izrazio predsjednik parlamenta Volker Kauder, mrsko “sirovo” ponašanje grčke vlade, a posebice njezinog “heretika”, ministra finansija Janisa Varufakisa.

Nacrt izjave zvaničnika

Grčka i ministri finansija eurozone, dogovorili su 20. februara da paket pomoći Grčkoj bude produžen za četiri mjeseca.

Pred ministrima se nalazio nacrt zajedničke izjave grčkih i zvaničnika eurozone. Taj nacrt je bio preduslov za produženja kreditne linije za Atinu.

Blizu 450 pristalica krajnje ljevice izašlo je u proteklih nekoliko dana na ulice glavnog grada Grčke kako bi demonstrirali protiv novoizabrane vlade Alexisa Tsiprasa koja je prije nekoliko dana s partnerima iz EU-a dogovorila produženje programa pomoći Atini.

Izvor: Agencije