Serija napada na telekome u Kairu

U seriji bombaških napada na urede mobilnih telekom operatera i na restoran u egipatskoj prijestolnici Kairu ubijena je jedna osoba, a dvije su ranjene, navodi policija.

Bombe su eksplodirale ispred dva ureda britanskog Vodafona i ispred podružnice Etisalat, koji je u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je informativnoj agenciji AFP glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Napadnuti uredi su bili zatvoreni u vrijeme napada.

U eksploziji četvrte bombe ispred pizzerije ubijena je jedna osoba, a dvoje ih je ranjeno, kazao je general Hany Abdel Latif.

Motiv napada nije poznat, ali je Abdel Latif je kazao da su vlasti u stanju pripravnosti zbog mogućih napada uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za naredni mjesec.

Detonacije bombi

Borci su detonirali desetke bombi u glavnom gradu Egipta otkad je vojska svrgnula Muhameda Mursija u julu 2013, a zatim i provela akciju protiv njegovih pristalica.

Stotine demonstranata su ubijene u uličnim sukobima u tim akcijama.

Većina bombi je bila grube izrade i nije bilo žrtava.

Ipak, u nekoliko napada su ubijeni policajci, uključujući dva viša zvaničnika koji su prošlog juna pokušali da deaktiviraju bombe postavljene ispred predsjedničke palate.

Na Sinajskom poluotoku, gdje im je sjedište, borci koji su se zakleli na odanost grupi Islamska država Irak i Levant su ubili desetke policajaca i vojnika od kada je Mursi svrgnut.

Izvor: Agencije