Mujica: Guantanamo je ljudska sramota

Mujica, bivši gerilski lider, bio je i sam u zatvoru tokom vojne diktature od 1973. do 1985. (EPA)

Šest bivših zatvorenika iz Guantanama, koji su poslani u Urugvaj u sklopu nastojanja predsjednika SAD-a Baracka Obame da zatvori taj američki zatvor na Kubi, “pretvoreni su gotovo u biljke tijekom njihovog pritvora”, izjavio je odlazeći urugvajski predsjednik Jose Mujica.

U intervjuu za Reuters, četiri dana prije nego što njegov nasljednik Tabare Vazquez preuzme dužnost, Mujica je rekao da šestorici zatvorenika nedostaje snaga volje da nauče španjolski jezik i da se integriraju.

Zatvoreni bez optužnice

Mujica, bivši gerilski lider koji je i sam bio u zatvoru tijekom vojne diktature 1973-85. nazvao je Guantanamo “ljudskom sramotom”.

“Potrebno im je da se oporave, ali ja ne znam hoće li uspjeti”, kazao je Mujica, kako prenosi Tanjug.

Šestorica muškaraca – četiri Sirijca, jedan Tunižanin i jedan Palestinac – su prvi zatvorenici koji su iz američke baze na Kubi poslani u Južnu Ameriku, u prosincu prošle godine.

Svi su bili zatvoreni zbog sumnje da su povezani sa Al-Kaidom, ali protiv njih nikad nije pokrenuta optužnica.

Mujica je ranije prošle godine odobrio prihvat muškaraca, koji su primljeni kao izbjeglice.

On je jedan od najpopularnijih lidera u Latinskoj Americi zbog izravnog stila govora i suosjećanja prema najsiromašnijim slojevima društva.

Popularni lider

Postavio je Uragvaj na mapu svijeta s radikalnim merama, kao što je njegova odluka da primi zatvorenike iz Guantanama, ali i da legalizira uzgoj, distribuciju i prodaju marihuane, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države objavile su krajem prošle godine dugo očekivani izvještaj o ispitivanjima osumnjičenih na napade na SAD 11. rujna 2001, koje je provodila CIA.

U zaključcima Obavještajnog odbora američkog Senata o Programu pritvaranja i ispitivanja, koji je okončan 2009. godine, navodi se da su “ispitivanja CIA-inih zatvorenika bila brutalna i mnogo gora nego što je CIA prikazivala političarima i drugima”.

Izvor: Agencije