Fotogalerija: Izrael razorio ‘Jerusalemsku kapiju’

Izraelski graničari su koristili suzavac i šok bombe (Al Jazeera)
Izraelski graničari su koristili suzavac i šok bombe (Al Jazeera)

Abu Dis, Palestina – Kada je Izraelska granična policija 16. februara šesti put uništila protestni kamp Bawwabet Al Quds (Jerusalemsku kapiju), aktivisti su obećali da će ga nastaviti obnavljati dok se njihov glas ne čuje.

Kamp smješten na periferiji Abu Disa, rastućeg predgrađa istočno od Jerusalema, poznato je palestinsko mjesto za proteste protiv izraelskih planova za gradnju u području E1.

Prema tom planu, Izrael želi da izgradi blizu 4.000 stambenih jedinica za doseljenike u koridoru koji povezuje Izrael i nelegalno naselje Maale Adumim, čime bi se osigurao kontinuitet demografskog razvoja Jevreja i značajno poremetilo kretanje Palestinaca između sjevera i juga Zapadne obale.

Razvojni plan podrazumijeva negativne posljedice po palestinske zajednice.

Kako bi počeo sa izgradnjom u području E1, Izrael planira silom premjestiti gotovo 2.800 Jahalin beduina, koji su trenutno tamo smješteni, na zemlju koja pripada predgrađu Abu Dis.

Protestni kamp

Protestni kamp Bawwabet Al Quds je izgrađen tačno na lokaciji gdje bi dio Jahalin beduina trebao biti premješten. Kamp, kako kažu aktivisti, okuplja sve strane pogođene “razvojem” područja E1, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i protest protiv odluka koje ne uzimaju u obzir njihove stavove i koje će dodatno odvojiti Palestince od Jerusalema.

Palestinska zajednica Abu Dis, sada zidom odsječena od grada, brine se zbog utjecaja na prirodni rast i na budućnost zbog gubitka vrijednog zemljišta.

Beduinska zajednica, sa druge strane, ne želi da se preseli na zemlju oduzetu od nekog drugog, te da budu premješteni u urbano okruženje koje im neće dozvoliti da nastave živjeti svojim pastirskim stilom života.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO