Rekordan broj odobrenja za jevrejska naselja

Prema međunarodnom pravu, izgradnja naselja na palestinskoj teritoriji je bespravna (AP)

Izrael je ubrzao širenje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama tokom 2014. godine, postavivši desetogodišnji rekord po broju izdanih tendera za izgradnju, upozorila je izraelska ljevičarska organizacija “Mir sada” uoči prijevremenih izbora, zakazanih za 17. mart.

Organizacija “Mir sada” krivi izraelske planove o širenju naselja za propast mirovnih pregovora sa Palestincima u aprilu prošle godine, te navodi kako su se tenderi za izgradnju utrostručili u poređenju sa onima od 2009. do 2013. godine.

Izrael je prošle godine objavio 4.485 tendera, tokom 2013. godine ukupno 3.170, a prije osam godina 858.

“Mir sada” je upozorio da je 68 posto izgradnje počelo u enklavama koje nisu dio blokova planiranih da ih Izrael zadrži na osnovu bilo kog mirovnog sporazuma.

Izgradnja jevrejskih naselja u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali jedna je od osnovnih prepreka za palestinsko-izraelske mirovne pregovore.

Izraelska vlada je prošle godine donijela odluku o izgradnji hiljada stambenih jedinica i ne planira odustati od te politike.

Prema međunarodnom pravu, izgradnja ovakvih naselja na palestinskoj teritoriji je bespravna.

Izraelska vlada nije komentarisala ove izvještaje.

Kritike iz SAD-a

Kada je Izrael prošlog mjeseca objavio tendere za širenje naselja, američki State Department je uputio kritike takvom planu, ocijenivši ga “nelegitimnim i kontraproduktivnim za postizanje dvodržavnog rješenja”.

Izrael je, pozivajući se na historijske i biblijske veze sa spomenutim teritorijama, podigao domove za više od pola miliona Jevreja na zemlji koju je osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine, uključujući Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem, podsjeća Reuters.

“Ponovo se palestinski životi, prava i zemlje narušavaju u službi izraelskih izbornih kampanja”, rekla je Hanan Ashrawi iz Palestinske oslobodilačke organizacije.

“To je predizborno otimanje kako je Netanyahuova Vlada stvorila činjenice na terenu. Nakon što je uvrijedio Obaminu administraciju pozivom u Kongres, Netanyahu je dodao još jedan šamar Amerikancima, pokazujući nepoštovanje prema najbližem savezniku Izraela”, upozorio je “Mir sada”, aludirajući na poziv republikanaca Netanyahuu da 3. marta u Kongresu govori o iranskoj opasnosti. Taj poziv upućen je bez dogovora sa Bijelom kućom.

Agencija AP navodi da je Odjeljenje za naselja Svjetske cionističke organizacije prošle godine dobilo više od 100 miliona dolara iz budžeta Izraela.

Ta organizacija upravlja zemljom i infrastrukturom na Zapadnoj obali skoro pola vijeka i jedan je od najvažnijih primalaca novca poreznika. Iako se finansira iz budžeta, njeni troškovi su uglavnom tajni.

Izvor: Agencije