Izrael: Novi meci za ubijanje Palestinaca

Izraelska policija dobila je tajna naređenja da se palestinskim demonstrantima suprotstavi mecima od crne spužve (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Mohsen Watad 

Okolnosti pogibije palestinskog dječaka Mohammeda Sinokrota (16) iz okupiranog Jerusalema otkrivaju da izraelska policija koristi novu vrstu municije, takozvane „metke od crne spužve“.

Ova municija korištena je prilikom gušenja demonstracija, koje su izbile u julu prošle godine na okupiranim palestinskim teritorijama i Jerusalemu, u znak protesta protiv izraelske agresije na Pojas Gaze.

Izraelska policija dobila je tajna naređenja da se palestinskim demonstrantima suprotstavi „mecima od crne spužve“, koji mogu biti smrtonosni, bez obzira što je to protivzakonito.

Nisu date nikakve instrukcije o načinu i uslovima upotrebe ove municije, niti je izvršena prethodna obuka.

Odgovor sudskog savjetnika izraelske policije Mikhaila Frankporga izraelskom Udruženju za građanska prava otkriva da su vlasti koristile crne spužvene metke izrađene u januaru prošle godine.

Međutim, izraelska policija isprobala je i koristila ovu municiju šest mjeseci prije nego što je donesen zakon i preciziran način za njenu upotrebu.

Teške povrede

Mahmoud Arar, direktor Unije arapskih bolničara hitne pomoći, upozorava da su izraelske snage insistirale na upotrebi ovakve vrste metaka „koji su dosta opasniji, smrtonosniji i nanose više štete, s obzirom da imaju jaku udarnu brzinu te da se prilikom eksplozije zrno raspršuje na dijelove, što može dovesti do smrtnih posljedica ukoliko metak pogodi ljudsko tijelo.“

Arar pojašnjava da „su bolničari hitne pomoći i medicinsko osoblje bili zabrinuti u slučaju ubistva mladića Mohammeda Sinokrota, jer nisu znali o kojoj se vrsti municije radi. 

Također su zabilježene desetine veoma teških povreda među palestinskom djecom i omladinom.

”U početku smo mislili da je u pitanju municija rađena od metala i prekrivena gumom, ili da su to meci od plave spužve, dok nismo shvatili da je korištena i isprobavana nova municija, poznata kao ‘crna spužva’, promjera 40 milimetara”, kaže Arar.

Na osnovu svog iskustva u pružanju prve pomoći desecima ranjenika tokom sukoba u Jerusalemu, objašnjava da su ti meci ispaljivani nasumično i sa velike udaljenosti, kao i da se raspršuju unutar tijela bez nekih vidljivih vanjskih tragova, što izaziva unutrašnje krvarenje, oštećenje tkiva i unutrašnjih organa, te frakture ekstremiteta i lobanje.

Nasumični pucnjevi

Sa svoje strane, advokatica Anne Succio, iz Udruženja za građanska prava, optužuje izraelsku policiju zbog nasumične upotrebe spužvenih metaka, bez preciziranja pravila i davanja direktiva snagama na terenu o načinu upotrebe.

Uputila je zahtjev sudskom savjetniku u vladi Yehudi Weinsteinu da formira komisiju koja će istražiti činjenice o ovom slučaju.   

Succio dodaje da je izraelska policija ovakvu vrstu municije koristila tokom rata na Gazu 2014. godine, kao i prilikom gušenja palestinskih demonstracija koje su izbile u Jerusalemu i arapskim mjestima, „iako se prema uputama ne smiju koristiti na udaljenosti manjoj od deset metara.“

Objasnila je da su okolnosti u kojima je poginuo Sinokrota „predstavljale prekretnicu jer su otkrivene metode izraelske policije za razbijanje demonstracija, kao i vrste oružja i municije koja se koristila. Tom prilikom zabilježena su ranjavanja desetaka Palestinaca, uglavnom djece i omladine, koji su zadobili teške povrede, unutrašnja krvarenja i frakture ekstremiteta i lobanje, kao posljedica upotrebe nove municije. Kasnije se ispostavilo da je riječ o novoj vrsti crnih spužvenih metaka.

Advokatica smatra da su ovi meci najvjerovatnije korišteni bez “pridržavanja mjera opreza, izdavanja dozvola za upotrebu i obuke policijskih snaga za  ispravno korištenje ove municije. Prema onome što je navedeno u instrukcijama za upotrebu, oružje se mora usmjeriti prema donjem dijelu tjela i zabranjeno je ispaljivanje hitaca u pravcu žena, djece i starijih osoba.“

Naglasila je da se ova vrsta municije koristi već šest mjeseci, te da je to urađeno na nezakonit način, bez preciziranja pravila i davanja instrukcija policijskim snagama na koji način da koriste ovu municiju te da treba zabraniti nasumično ispaljivanje hitaca u masu i demonstrante, jer to može dovesti do veoma ozbiljnih povreda.

Izvor: Al Jazeera