ISIL oteo 90 kršćana na sjeveroistoku Sirije

Otmica predstavlja odmazdu za napredak kurdskih snaga u borbi protiv ISIL-a u toj zemlji (AP)

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) oteli su najmanje 90 asirskih kršćana na sjeveroistoku Sirije, izvijestila je sirijska Opservatorija za ljudska prava u srijedu (SOHR).

Opservatorija je navela da se otmica desila nakon što je su borci ISIL-a protjerali kurdske snage iz dva asirska sela u pokrajini al-Hasakeh, objavila je novinska agencija Reuters.

Ranije je Opservatorija, sa sjedištem u Londonu, kazala da je najmanje 56 ljudi oteto u selu Tal Shamiram.

Al Jazeerina reporterka ِNisreen el-Shamayleh, koja izvještava iz Amana, kazala je da ova otmica predstavlja direktan odgovor na napredovanje kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.

Napredak Kurda

Sirijski kurdski borci potjerali su u nedjelju pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant iz dvadesetak sela u pokrajini al-Hasakah, izvijestili su Sirijska opservatorija za ljudska prava i jedna kurdska politička stranka.

Jedinice za zaštitu naroda (YPG, kurdske milicije u Siriji) vodilie su ofanzivu protiv ISIL-a u koordinaciji s međunarodnom koalicijom predvođenom Sjedinjenim Američkim Državama koja od septembra izvodi zračne napade u Siriji, prenosi SOHR.

U subotu navečer je YPG pokrenuo napad kako bi preuzeo položaje ISIL-a u gradu Tal Hasmi, pojasnio je SOHR.

Zatim je uspio napredovati i preuzeti dvadesetak sela, farmi i naselja u tome području, prenosi Hina.

“To je jedna od najvećih operacija YPG-a u posljednje vrijeme”, rekao je glasnogovornik Kurdske demokratske unije (PYD) , glavne kurdske stranke u Siriji. “Spremni su se boriti protiv ISIL-a”, dodao je.

Grupa Islamska država Irak i Levant je iskoristila građanski rat koji bijesni u Siriji gotovo četiri godine da bi preuzela velika područja zemlje, kao i u Iraku i tamo proglasila halifat.

Izvor: Al Jazeera i agencije