Češka: Devet mrtvih u pucnjavi u restoranu

Napadač je bio muškarac u dobi od šezdesetak godina, porijeklom iz Uherskog Broda, pretpostavlja se „psihički rastrojen“ (AP)

Osam je osoba ubijeno u utorak u Češkoj kada je naoružani muškarac, „psihički rastrojen“, otvorio vatru na goste restorana u gradu Uhersky Brod, izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec, a prenosi agencija CTK.

Među smrtno stradalima je i počinitelj napada, rekao je ministar, potvrdivši podatke o ukupno devet mrtvih koje je objavila javna češka televizija CT.

Chovanec nije rekao da li je napadač počinio samoubistvo ili su ga ubili pripadnici policije, no na češkoj internetskoj stranici Lidovky navodi se kako je napadača ubio pripadnik specijalne policijske jedinice.

Blokada saobraćaja

U pucnjavi, koja se dogodila oko 13 sati po lokalnom vremenu ima i povrijeđenih. Intervencija specijalne policijske jedinice trajala je oko sat i pol, javlja CT.

Napadač je bio muškarac u dobi od šezdesetak godina, porijeklom iz Uherskog Broda, pretpostavlja se „psihički rastrojen“, kazao je gradonačelnik grada od 18.000 stanovnika Patrik Kuncar.

Naoružani muškarac je na goste restorana, u kojemu se u tom trenutku nalazilo blizu 20 gostiju, ispalio 25 hitaca.

Nakon pucnjave, restoran su blokirali pripadnici policije, saobraćaj u susjednim ulicama bio je obustavljen, a blokirana je bila i lokalna željeznička stanica.

Izvor: Agencije