Odgođeno suđenje novinarima Al Jazeere

Ponovljeno suđenje dvojici novinara Al Jazeere u egipatskom sudu zbog njihove navodne veze sa Muslimanskog bratstva odgođeno je zbog nedostatka očevidaca.

Saslušanje koje je bilo zakazano za ponedjeljak, odgođeno je za 8. mart.

Kasacioni sud naredio je ponovno suđenje Mohamedu Fahmyju i Baheru Mohamedu nakon što je ukinuta presuda nižeg suda kojom su proglašeni krivim za pomaganje zabranjenoj grupi.

Treći novinar Al Jazeere, Peter Greste, kome je također trebalo biti suđeno, deportiran je 1. februara predsjedničkom uredbom, nakon što je u zatvoru proveo 400 dana. On se u međuvremenu vratio kući u Australiju.

Fahmy i Mohamed pušteni su uz kauciju 13. februara nakon što su proveli 411 dana u zatvoru.

Manjak dokaza

U obrazloženju razloga za ukidanje presude nižeg suda, Kasacioni sud je naveo da “presuda Kaznenog suda nema dokaze koji bi podržali tu odluku” i da je “donesena na brzinu”.

Dodaje se da sud nije uspio dokazati da su se novinari pridružili organizaciji Muslimanska braća, kao i da se čin “terorizma” uistinu dogodio.

Njih trojica su u prvostepenom procesu dobili zatvorske kazne između sedam i 10 godina.

Niži sud također “nije čekao medicinske i pravne izvještaje koje je tražio, nakon što je nekoliko optuženika kazalo da su bili izloženi fizičkom i moralnom pritisku” kako bi priznali, saopćio je Kasacioni sud.

Novinari su u više navrata kazali da su kažnjeni samo zbog toga što su radili svoj posao.

Izvor: Al Jazeera