Akcija Vlade Australije pogađa sve muslimane

Australski premijer Tony Abbott najavio je nove mjere borbe protiv terorizma u svojoj zemlji. Novi zakon osmišljen je protiv, kako ih naziva premijer, domaćih terorista. No, muslimanska zajednica u Australiji smatra da su oni meta nepravednih optužbi.

Dok se vraćala sa ljekarskog pregleda, Masumi Fazeli i njenoj mlađoj sestri jedan čovjek je blokirao put.

“Pomakli smo se, ali on je stalno išao prema nama. Udario me je ramenom i nazvao prokletim teroristom”, kaže Masuma, studentica medicine.

Ona je rekla da postoji opasnost od napada ekstremista koji se pozivaju na vjeru. Ali, akcije i retorika Vlade Australije pogađa sve muslimane.

“Ljudi me gledaju i misle da zbog toga što nosim maramu moram biti terorista. Sve vas to slama iznutra”, kaže Masuma.

Abbot: Rastu prijetnje

Premijer Australije je najavio nove mjere za suzbijanje terorističkih prijetnji. Pozvao je i muslimane da se više uključe u taj proces.

“Često sam čuo da zapadni lideri opisuju islam kao religiju mira. Želim da muslimanske vođe to češće govore i misle”, rekao je Abbot i dodao da prijetnje rastu.

Opsada kafića u Sydneyu u decembru pokazala je kako pojedinac može izazvati haos.

“Ako moramo birati između širine sloboda koje dajemo osumnjičenima ili veće ovlasti policiji i sigurnosnim agencijama, odlučit ćemo se za podršku agenijama”, kazao je Abbot.

Izmjene i dopune zakona vlastima će dati pravo da oduzmu državljanstvo i smanje povlastice stranim državljanima. Zbog najavljenih mjera, mnogi izražavaju bojazan.

Više u videosnimku…


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO