Turska vojska premjestila posmrtne ostatke Sulejman-šaha iz Sirije

Turska je u noći na nedjelju izvela u Siriji veliku vojnu akciju i bez borbe izvukla četrdesetak turskih vojnika koji su čuvali turbe Sulejmana-šaha na području koje kontrolira skupina Islamska država Irak i Levant, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu. U akciji je poginuo jedan vojnik.

Sirijska vlada priopćila je kako ih je Turska prethodno obavijestila o ulasku na taj teritorij, ali da nisu čekali njihovo odobrenje za akciju, prenosi Reuters.

Sirijska državna televizija upad je nazvala “besramnom agresijom”.

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, u priopćenju je naveo da se premještanje obavlja u skladu s garancijom međunarodnog prava i ugovora te da je Vlada uspješno provela akciju.

Erdogan: Premještanje turbeta na sigurnije mjesto

Erdogan je kazao da je i sam pomno pratio operaciju. “Vojna akcija kojom su osobno rukovodili premijer i načelnik generalštaba za cilj je imala premještanje turbeta Sulejman-šaha na sigurnije mjesto u Siriji”, kazao je.

Također je izrazio žalost zbog nesretne smrti jednog turskog vojnika koji je stradao tijekom izvođenja akcije.

Odluka o toj vojnoj akciji donesena je zbog pogoršanja stanja oko turske enklave od nekoliko stotina četvornih metara gdje počivaju ostaci Sulejman-šaha, djeda Osmana I., osnivača Osmanskog carstva, rekao je Davutoglu.

“Akcija je počela u 21.00 sat (20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) prelaskom 572 vojnika preko graničnog prijelaza Mursitpinara (na jugoistoku zemlje)”, rekao je Davutoglu na tiskovnoj konferenciji u glavnom vojnom stožeru.

U okviru akcije na sirijski teritorij je ušlo četrdesetak tenkova i više desetaka oklopnih vozila, dodao je.

“Zemni ostaci turskog vođe privremeno su vraćeni u Tursku ali će se poslije opet pokopati u Siriji“, kazao je premijer.

Dodao je da su na tom dijelu sirijskog teritorija raspoređeni turski vojnici kako bi se narednih dana posmrtni ostaci Sulejman-šaha mogli vratiti na to mjesto.

Turski vojnik izgubio život

Premijer je izrazio zadovoljstvo “dobrim ishodom” vojne akcije koje je bila “potencijalno veoma opasna” a vodila se tridesetak kilometara unutar sirijskog teritorija, prenosi Hina.

Turski vojnik je izgubio život u nesreći dok su turske snage ulazile na to područje, priopćio je glavni vojni stožer putem interneta.

Turska je bila zaprijetila pobunjenicima odmazdom ako napadnu turske vojnike koji su štitili to simbolično povijesno mjesto.

Na temelju ugovora s Francuskom iz 1923. Turska je dobila pravo nadzora nad tim teritorijem, a danas ga smatra svojim državnim teritorijem.

Turska je prije operacije izvijestila svoje saveznike o akciji, ali od njih nija tražila nikakvu pomoć, kazao je Davutoglu.

Izvor: Agencije