Fukushima: Opet se izlila radioaktivna voda

Hitnom kontrolom tankova u kojima se skladišti nuklearni otpad nisu utvrđene nikakve dodatne abnormalnosti (EPA)

Senzori u nuklearnom postrojenju Fukushima ponovo su registrirali izlijevanje visoko radioaktivne vode u more, priopćio je u nedjelju operater ove centrale, ukazujući na poteškoće u obustavljanju rada postrojenja oštećenog u cunamiju 2011. godine.

Kompanija Tokio Electric Power Company (TEPCO) priopćila je da su senzori na odvodu detektirali čak 70 puta višu razinu kontaminiranosti u usporedbi s inače visokim radioaktivnim statusom u kompleksu Fukushime, prenosi AFP.

Razina radioaktivnosti je tijekom dana opala, iako je ostala 10 do 20 puta viša u odnosu na uobičajene vrijednosti, rekao je glasnogovornik japanske kompanije.

Uzrok nepoznat

U priopćenju se napominje da je za sada nejasno što je izazvalo nagli skok kontaminiranosti i potom postepeno opadanje stupnja radioaktivnosti.

Hitnom kontrolom tankova u kojima se skladišti nuklearni otpad nisu utvrđene nikakve dodatne abnormalnosti, navodi TEPCO te ističe da je odvod zatvoren kako bi se spriječilo izlijevanje radioaktivne vode u Tihi ocean.

“Nemamo razloga vjerovati da se radioaktivni otpad izlio iz tankova”, rekao je glasnogovornik TEPCO-a i dodao da će senzori na odvodu biti pod strogim nadzorom kako bi se pratila situacija.

Najnoviji incident, jedan od nekoliko njih koji su zadesili ovo postrojenje u proteklih nekoliko mjeseci, odražava poteškoće u kontroliranju i obustavljanju rada ove centrale, u kojoj je došlo do topljenja reaktora i eksplozija nakon udara cunamija u ožujka 2011.

Problem podzemne vode s planina

TEPCO ne može lako riješiti pitanje sve veće količine kontaminirane vode, koja je korištena za hlađenje oštećenih reaktora, a koju skladišti u velikim tankovima u prostranom kompleksu Fukushime.

Dodatnu muku ovoj kompaniji zadaje stalni priljev podzemnih voda s obližnijih planina koje prolaze ispod kontaminiranog postrojenja prije nego što se uliju u Pacifik.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je nedavno priopćila da je TEPCO postigao “značajan napredak” u čišćenju postrojenja, ali je ukazala da bi Japan trebalo razmotriti načine uklanjanja radioaktivne vode.

Izvor: Agencije