NSA i Britanci ukrali kodove za špijuniranje mobitela

Upad je izvršila je zajednička jedinica američke Agencije za nacionalnu sigurnost i britanskog Vladinog štaba za komunikacije (AP)

Američki i britanski špijuni hakirali su internu mrežu najvećeg svjetskog proizvođača SIM kartica i ukrali kodove koji im omogućavaju da širom svijeta prisluškuju komuniciranje putem mobilnog telefona, navedeno je u dokumentima koje je novinarima proslijedio bivši američki obavještajac Edward Snowden, prenosi agencija AP.

Upad u mrežu međunarodne kompanije Gemalto izvršila je zajednička jedinica američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i britanskog Vladinog štaba za komunikacije (GCHQ), sigurnosne službe koja se bavi kriptografijom, navela je internetska stranica Intercept, koji prenosi dijelove povjerljivog dokumenta GCHQ-a iz 2010. godine.

Obavještajne agencije uz pomoć ključa za dešifriranje mogu nadzirati glasovne komunikacije i razmjenu podataka ne tražeći za to odobrenje kompanija za telekomunikacije ili stranih vlada.

U najvažnijim “probnim” operacijama, britanska agencija je u prva tri mjeseca 2010. godine uspjela ukrasti kodove pružatelja usluga bežične mreže u Srbiji, Afganistanu, Indiji, Iranu, Islandu, Tadžikistanu i Jemenu, ali je zabilježila neuspjeh u Pakistanu.

Zabrinuti proizvođač

Agenti GCHQ-a su pratili emailove više od 150 ljudi, uglavnom zaposlenih u kineskom gigantu Huawei, ali i u kompanijama Eriksson, Nokia, Yahoo, Google…

Gemalto, sa sjedištem u Holandiji, globalni lider u digitalnoj sigurnosne, proizvodi čipove za mobilne telefone i novu generaciju kreditnih kartica, a među klijentima te kompanije su T-Mobile, AT&T, Sprint, Verizon i oko 450 provajdera bežične mreže širom svijeta.

Kompanija posluje u 85 država i godišnje proizvede blizu dvije milijarde SIM kartica.

Intercept navodi da Gemalto uopće nije bio svjestan upada u sistem, niti da su zaposleni u toj kompaniji bili meta špijunaže.

Izvršni potpredsjednik Gemalta Paul Beverly izrazio je duboku zabrinutost zbog tih navoda.

“Sada je najvažnije da shvatimo kako se to desilo, kako bi poduzeli sve mjere da se to više ne ponovi”, rekao je Beverly Interceptu.

Izvor: Agencije