Istraga o mogućem atentatu na Erdoganovu kćerku

Turske dnevne novine za navodni pokušaj atentata optužuju Fethullaha Gulena (Anadolija)

Glavni tužilac u Ankari pokrenuo je istragu nakon navoda u pojedinim medijima o mogućnosti atentata na Sumeyyu Erdogan (29), kćerku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Dnevni listovi Star, Aksam i Gunes objavili su u petak na naslovnicama da je atentat na Erdoganovu kćerku naredio Fethullah Gulen, imam koji od 1999. živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon navoda u pojedinim medijima o mogućnosti atentata na predsjednikovu kćerku, Tužilaštvo u Ankari je pokrenulo istragu, javlja agencija Anadolija.

“Pokrenuta je istraga nakon navoda da će na Sumeyye Erdogan, kćerku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, biti izveden atentat”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

‘Prljava kampanja’

Gulenov advokat, opozicioni poslanik, negirao je ove navode, tvrdeći da se radi o “prljavoj kampanji”.

Istraga se temelji na porukama koje su putem Twittera razmijenili Umut Oran, poslanik glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i Fuat Avni, misteriozni vladin zviždač.

Nurullay Albayrak, Gulenov advokat, nazvao je tvrdnje “nemoralnom klevetom” i rekao da “ovaj narod nikada nije vidio toliko bezakonja, nemorala i laži”, prenosi agencija AFP.

Poslanik je također kazao da je pokrenuo tužbu za klevetu protiv urednika tri lista. Napomenuo je da je poruka lažna, te da je premašila ograničenje od 140 znakova na Twitteru.

‘Prijetnja Turskoj’

Ova istraga uslijedila je deset dana nakon što je Erdogan izjavio da je Gulenova ‘paralelna struktura’ Turskoj naštetila više nego Radnička partija Kurdistana (PKK).

Svom bivšem savezniku Gulenu turski predsjednik predbacuje da je stvorio mrežu “prljavih odnosa” s međunarodnom zajednicom, čiji je jedini cilj oklevetati konzervativnu tursku Vladu.

Transnacionalni pokret imama Gulena, koji od 1999. živi u Sjedinjenim Američkim Državama, čini niz škola, nevladinih organizacija, medijskih kuća i kompanija, podsjeća agencija Hina.

Pokret je podržavao i branio Erdoganov režim od vojske i laičke elite u zemlji, međutim, Erdogan mu je objavio rat prošle godine, nakon izbijanja korupcijskog skandala.

Gulen od 1999. godine živi u egzilu u Pennsylvaniji, pošto je pobjegao iz Turske zbog optužbi da je želio zbaciti tursku sekularnu Vladu.

Instrukcije opoziciji

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je ranije da Gulenova opoziciona stranka “dobija instrukcije od istog upravljača kako bi Tursku doveli do haosa”, javlja Anadolija.

“Iza ovoga je jedna ruka, koja daje iste upute predsjedavajućem opozicijske stranke Kemalu Kilicdarogluu i šefu ‘paralelne države’ koji se nalazi u Pennsylvaniji”, rekao je on u Ankari.

Sud u Turskoj izdao je krajem prošle godine nalog za hapšenje Gulena. Prethodno je tužilaštvo, uz nalog za hapšenje, tražilo i raspisivanje međunarodne potjernice. 

Optužuju ga za ”osnivanje terorističke organizacije i njeno rukovođenje”.

Izvor: Agencije