Direktna telefonska veza između SAD-a i Kube

Poziv s Kube u SAD košta 2,7 dolara po minuti (Getty Images)

Američka telekomunikacijska kompanija IDT Domestic Telecom i kubanska ETECSA, koja ima državni monopol, dogovorili su se o uspostavi direktnih telefonskih veza između dvije zemlje, saopćila je kubanska kompanija.

“ETESCA i američka kompanija IDT Domestic Telecom završile su pregovore i očekuju potpisivanje ugovora o uslugama za uspostavu međunarodnih telekomunikacijskih veza koji će omogućiti direktno povezivanje Sjedinjenih Američkih Država i Kube”, ističe se u saopćenju ETESCA-e, a prenijeli su kubanski službeni mediji.

Budući da SAD i Kuba nemaju direktnu telefonsku vezu, pozivi između dvije zemlje se uspostavljaju preko trećih zemalja, što poskupljuje uslugu. Poziv s Kube u SAD košta 2,7 dolara po minuti, prenosi Hina.

Ovaj dogovor omogućuje da se poboljša kvaliteta poziva, ističe ETECSA, dodajući da ga još moraju potvrditi američke vlasti prije nego stupi na snagu.

‘Revolucionarni dogovor’

Predsjednik IDT-a Bill Pereira je u SAD-u nazvao ovaj dogovor “revolucionarnim” i “prvim velikim korakom prema liberalizaciji komunikacija između SAD-a i Kube”.

Ubuduće će pozivi na Kubu biti “jednostavniji i jeftiniji”, rekao je Pereira u saopćenju.

Kako navodi američka kompanija, IDT će po tom dogovoru biti jedini američki operater koji će osiguravati direkntu telefonsku liniju prema tom komunističkom otoku.

Američki predsjednik Barack Obama i kubanski Raul Castro objavili su 17. decembra početak historijskog diplomatskog približavanja.

Izvor: Agencije