Grčka traži vremena za novi dogovor o dugu

Nova grčka Vlada najavila je da će u roku od mjesec dana napisati prijedlog revizije dužničkog ugovora sa svojim međunarodnim partnerima te da do tada neće uzeti novu tranšu pomoći.

Francuski ministar finansija Michel Sapin u Parizu je ponudio grčkome ministru Janisu Varufakisu podršku u pisanju takvog prijedloga, koji bi uključio i neka ublaženja, iako ne i otpis dugova.

Obama: Reforme su neophodne

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio, govoreći o krizi u Grčkoj, da se “ne može nastaviti vršiti pritisak na zemlje koje su u dubokoj depresiji”.
“U datom trenutku potrebna je strategija rasta kako bi se mogli vratiti dugovi”, rekao je on.
Američki predsjednik priznao je da Grčkoj “nužno trebaju” reforme, ali da je “vrlo teško početi promjene ako je životni standad ljudi pao za 25 posto. Dugoročno, društvo to više ne može trpjeti.”
Obama je kazao kako se nada da će Grčka ostati u eurozoni, ali da bi to zahtijevalo “kompromise svih strana”.

Varufakis je u Parizu u diplomatskoj ofanzivi grčke lijeve Vlade, koja traži izmjene u uvjetima otplate duga.

Trenutni dug 175 posto BDP-a

Po njegovim riječima, Grčka je dopustila da postane ovisna o dugu, koji je sada 175 posto bruto domaćeg proizvoda.

“Nije da mi ne trebamo novac, mi smo očajni”, rekao je novinarima Varufakis, koji je stajao uz Sapina.

“Zadnjih pet godina Grčka živi za iduću tranšu zajma. Mi smo kao narkoman koji čeka iduću dozu. A ova Vlada želi stati na kraj ovisnosti”, rekao je i dodao da je sad trenutak da se to učini naglo.

U razgovoru o mogućem vremenskom rasporedu ponovnog pregovaranja o programu pomoći teškome 240 milijarda eura, Varufakis je zatražio da Atina dobije vremena do kraja mjeseca za pripremu prijedloga, kako bi šest sedmica poslije mogla sastaviti realan sporazum s partnerima.

Grčka za to vrijeme neće uzimati nove zajmove, ali mora se s Evropskom centralnom bankom dogovoriti o likvidnosti.

Sapin tvrdi da grčki izlazak iz eurozone ne dolazi u obzir, pa je ponovio ponudu da Pariz sudjeluje u pregovorima o novom sporazumu između Atine i evropskih i ostalih partnera, no mogućnost otpisa duga također odbacuje.

Nema govora o otpisu duga

“Dobrodošlo je sve što Grčkoj može ublažiti teret duga… Ali, naravno, nema ni govora o otpisu grčkoga duga”, rekao je Sapin i dodao da bi se otpisom teret duga samo premjestio sa grčkih na evropske porezne obveznike.

Grčka vladajuća stranka Syriza kaže da ima rezerve gotovine dovoljne da plati 3,5 milijarda eura obaveza u februaru i martu, ali u junu na naplatu stiže idućih milijardu i po glavnica i kamata te 4,7 milijarda u julu i 3,6 milijardi u augustu.

Varufakis se u petak sastao s američkim ministrom finansija Jackom Lewom, u ponedjeljak će se u Londonu naći s britanskim ministrom Georgeom Osborneom, a u utorak ide i u Rim.

Kaže da jedva čeka razgovor s njemačkim ministrom finansija Wolfgangom Schaeubleom, jer Njemačka najviše insistira na tome da Atina mora izdržati u reformama i otplati duga.

Izvor: Agencije